In het nieuws

Voor altijd de bus gemist door 'dikke buslijnen'

Anouck Bruijns op de plaats waar de bushalte was

Foto van 'Iris Hermans'

18 FEB 2020

Steeds meer dorps- en wijkbushaltes verdwijnen door 'dikke buslijnen'. OV Ombudsman bezorgd, bewoner Anouck baalt en is Vervoersarmoede Openbaar Vervoer op Facebook gestart. 

Stel je voor dat je met een rollator loopt en je altijd met de bus naar je vriendin/de bridgeclub/het ziekenhuis kon, omdat de bushalte vlakbij was. Of dat het om je oma gaat. En stel je nu eens voor dat die halte er ineens niet meer zou zijn. „Er is een grote kans dat bepaalde bevolkingsgroepen steeds meer geïsoleerd raken, omdat ze niet meer met het ov kunnen reizen.” Ja, OV Ombudsman Bram Hansma maakt zich zorgen, nu ook het afgelopen kwartaal weer vele klachten bij hem binnenkwamen over het verdwijnen van haltes.

Dikke buslijnen

Zo is in het Utrechtse Schaakwijk de halte vlak voor een zorgcentrum komen te vervallen, waar dagelijks 200 in- en uitstappers waren. „Mensen zitten echt met de handen in het haar, ‘wat is nou een goede oplossing voor mij?’ vragen ze, maar die is er nog niet.” Je hebt twee smaken, leidt hij zijn toelichting in. „Je hebt woonkernen die steeds minder goed bereikbaar worden doordat de bus van a naar b gaat en onderweg alleen maar aan de rand van het dorp stopt.” Iets wat je ook in stadswijken ziet, vervolgt hij zijn tweede smaak. „Van een fijnmazig netwerk, dus met veel haltes dicht bij elkaar, gaat de bus zo veel mogelijk in een rechte lijn.” Deze ‘dikke’ buslijnen komen dan niet meer op alle haltes of rijden om de woongebieden heen, wat als voordeel heeft dat elke twee tot drie minuten een bus stopt op die haltes die er nog zijn, „maar mensen die zijn aangewezen op het openbaar vervoer, bijvoorbeeld ouderen slecht ter been of mensen die geen auto hebben, zijn hiervan de dupe.” Natuurlijk is het aantrekkelijk dat de bus sneller gaat, beaamt hij, „Zeker voor de snelle forens die de auto nu laat staan. Maar tegelijkertijd worden bevolkingsgroepen die afhankelijk zijn van het ov ernstig benadeeld. Zo krijg ik ook regelmatig klachten van ouders wanneer een halte verdwijnt die cruciaal is voor hun naar schoolgaande kind.”

Kwalijk

Een van de oorzaken is dat veel wordt geïnvesteerd door vervoerders in de ‘vernieuwde’ buslijnen, „Zo worden vaak luxe, nieuwe bussen ingezet. Als de totale uitgaven niet mogen toenemen, wordt gekozen voor het schrappen van ‘dunnere’ buslijnen, die door een woonkern rijden. Er wordt heus wel nagedacht over alternatieven, maar dat wil niet zeggen dat de nieuwe oplossing meteen passend is, soms helemaal niet zelfs, en dat is kwalijk.”

Zelf is hij opgegroeid in een autoloos gezin. „We waren met z’n vijven thuis en gingen altijd met het ov naar onze oma’s.” Naar Oma Bennekom bijvoorbeeld, waar je niet komt met alleen de trein. „Fijn dat er een bushalte was, als die er niet zou zijn geweest, hadden we onze oma mogelijk minder vaak gezien.” En was autovrije oma op haar beurt ook veel afhankelijker van de mensen om zich heen. Een spookstad met nog een paar ouderen die achter de geraniums wegkwijnen tot ultieme gevolg is ietwat voorbarig, „maar het kan op den duur zeker leiden tot minder bereikbare dorpen, waar mensen minder graag willen wonen en isolement en ongelijkheid toenemen.” Wat hij als OV Ombudsman kan doen? „Vooral de vervoerders erop blijven aanspreken dat ov een publieke dienst is. Bewoners en reizigers moeten er van op aan kunnen dat de dienstverlening in hun woonplaats niet ineens enorm achteruit gaat of zelfs verdwijnt.”

Anoucks ‘vervoersarmoede’

„Als er toch eentje zou terugkomen..."

Anouck Bruijns zag met lede ogen aan hoe het bushokje in haar St. Willebrord werd weggetakeld. „Ik heb gehoord dat-ie nu vlakbij het gemeentehuis in Rucphen staat.” Niet dat ze daar iets aan heeft, want hoe moet ze er komen? „Alle bushaltes in ons dorp zijn weg, na 28 jaar ben ik ineens verstoken van het openbaar vervoer.” De eerstvolgende is op 2, 5 kilometer lopen, iets wat met een kinderwagen, een peuter en een tienjarig kind niet ideaal is. De oplossing van de gemeente: de buurtbus. Kosten: tien euro voor een retour, de kinderwagen past er niet in. „In de normale bus was ik 6, 75 euro kwijt.”

Impact

Het heeft behoorlijke impact op haar leven, beaamt ze. Haar vriendinnen die in dorpen verderop wonen, waar ook het doek viel voor vele haltes, ziet ze nauwelijks meer -„ook zij hebben kinderwagens”- en laatst kon ze niet eens naar een „belangrijke afspraak” bij het UWV, laat staan dat ze straks naar een nieuwe baan kan reizen. De daadkrachtige Brabantse besloot in actie te komen en startte een petitie, die 750 buurtbewoners ondertekenden. Ze heeft hem intussen ingediend bij de gemeente, de provincie en Arriva. Haar missie: tenminste één bushalte terug. „Maar ik heb er niet veel vertrouwen in, hoor, wat betekenen die handtekeningen nou voor hen?” Het bij de pakken neerzitten zit niet in haar aard en op Facebook is ze ‘Vervoersarmoede Openbaar Vervoer’ gestart, om in kaart te brengen welke haltes zijn weggehaald en welke gevolgen dit heeft. Berichten stromen geleidelijk binnen en uit alle uithoeken van het land. Haltes die zijn opgedoekt, of zelfs hele buslijnen, van Kamperland tot Zwaanshoek, met huilende emoji’s als reactie. Ook worden ‘oplossingen’ die de gemeentes hebben bedacht gedeeld, die niet op veel likes hoeven te rekenen. Van buurthopper tot buurtbus en hubtaxi’s. Gemene deler: te duur en vaak ver van tevoren reserveren. „Je kunt niets meer spontaan doen.”

Petitieverzamelaar Anouck

Ze wil dan ook iedereen die in zijn of haar buurt de halte heeft zien verdwijnen wat nu tot groot persoonlijke ongemak leidt, oproepen om een petitie te starten. „Ik ben vanaf nu de petitieverzamelaar en hoop straks met duizenden handtekeningen aan te kunnen tonen dat zulke beslissingen enorme gevolgen kunnen hebben.” Waarom de haltes in Sint Willebrord en op veel andere plekken eigenlijk zijn weggehaald? Omdat het „vooruitstrevend” zou zijn, volgens de gemeente. „De bus van Breda naar Roosendaal gaat nu namelijk sneller. Weet je hoeveel het scheelt?” Ze moet er bijna om lachen als ze het antwoord geeft. „Vijf hele minuten.”


Brug tussen Toscane en Ligurië stort in

Brug tussen Toscane en Ligurië ingestort

De Italiaanse vlag.| Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

26 MIN

In Italië is bij Albiano di Magra een brug van een provinciale weg ingestort, melden Italiaanse media. De brug over de rivier Magra vormt een oeververbinding tussen Toscane en Ligurië.

Over slachtoffers is nog niets bekend. Op videobeelden op Twitter zijn voertuigen en personen te zien op weggezakte brugdelen.

Genua


Pakketbezorgers dreigen met rechtszaak tegen PostNL

Pakketbezorgers dreigt PostNL voor rechter te slepen

Een postbezorger doet een contactloze bezorging. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

Pakketbezorgers dreigen PostNL voor de rechter te slepen wegens de grote werkdruk die is ontstaan door maatregelen tegen het nieuwe coronavirus.

Het bedrijf betaalt volgens de Belangenvereniging voor Pakket Distributie (BVPD) zelfstandige opdrachtnemers niet voldoende voor alle extra werkzaamheden.

Winkelsluitingen en het gebod om zo veel mogelijk thuis te blijven hebben voor een enorme toename in online bestellingen gezorgd. Pakketbezorgers draaien hierdoor dagen die normaal gesproken rond Sinterklaas en Kerstmis voorkomen.


RIVM: Coronabesmettingen onder zorgverleners neemt flink af

RIVM: Coronabesmettingen onder zorgverleners neemt flink af

Hulpdiensten klappen voor zorgverleners bij het ziekenhuis in Maastricht. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

Het aantal nieuw geregistreerde coronabesmettingen onder zorgverleners daalt flink. Dat zegt hoofd infectieziekten van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) Jaap van Dissel in de Tweede Kamer.

Een grafiek laat zien dat het aantal nieuwe besmettingen bij zorgmedewerkers de laatste tijd sneller daalt dan in andere groepen, zoals besmettingen in instellingen of door mensen uit het buitenland. Minder besmettingen onder zorgpersoneel betekent ook goed nieuws voor de toch al overbelaste zorg.

Ervaring uit China


Topman Twitter schenkt miljard aan coronabestrijding

Topman Twitter schenkt miljard aan coronabestrijding

Jack Dorsey, topman van Twitter. | Foto: ANP

Foto van 'Victor Vanparijs'

2 UUR

Jack Dorsey, de excentrieke oprichter en topman van Twitter, heeft 997 miljoen dollar (916 miljoen euro) van zijn eigen vermogen geschonken aan de bestrijding van het coronavirus wereldwijd en de hulp aan de armste mensen die getroffen zijn door Covid-19.

Volgens Dorsey is de gift ongeveer 28 procent van zijn totale privévermogen. Hij zei ook dat hij hoopt dat zijn geste anderen zal inspireren om „ook iets dergelijks te doen". Hij betaalt de gift met aandelen van het betalingsbedrijf Square, waar hij ook de leiding heeft.

Dorsey is niet de eerste die een aanzienlijke som geld doneert aan de bestrijding van de wereldwijde pandemie. De Coca-Cola Company staakte per april alle campagnes van de merken die onder het concern vallen. In plaats van te adverteren besloot het concern wereldwijd meer dan 120 miljoen dollar te schenken om de hulpverlening te ondersteunen in strijd tegen het nieuwe virus.


Boris Johnson stabiel na tweede nacht op intensive care

Boris Johnson stabiel na tweede nacht op intensive care

Boris Johnson, nog voor hij werd opgenomen in het ziekenhuis. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

De Britse premier Boris Johnson heeft een tweede nacht doorgebracht op de intensive care en is in een stabiele toestand nadat hij zuurstofondersteuning had gekregen na complicaties van het coronavirus.

Dat zei onderminister van Volksgezondheid Edward Argar woensdag.

Johnson, die bijna twee weken geleden positief testte op het coronavirus, werd zondagavond in een ziekenhuis in Londen opgenomen omdat hij aanhoudend hoge koorts had en hoestte. Zijn toestand verslechterde maandag en hij werd met spoed naar een intensivecareafdeling gebracht.


Italië en Nederland worden het maar niet eens over coronamiljarden

Italië en Nederland blijven kibbelen over coronamiljarden

Minister Wopke Hoekstra van Financiën. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 UUR

De ministers van Financiën van de eurolanden (Eurogroep) hebben na zeventien uur deels nachtelijk overleg nog steeds geen akkoord bereikt over een economisch steunpakket van ruim 500 miljard euro in verband met de coronacrisis.

Rome wil per se dat in de tekst naar de mogelijkheid van de uitgifte van euro-obligaties wordt verwezen om de onvermijdelijke recessie te boven te komen. Nederland is faliekant tegen het uitgeven van gezamenlijke schuld. Ook over het inzetten van 240 miljard euro aan kredietlijnen van het Europees noodfonds ESM raken ze het niet eens. Minister Wopke Hoekstra wil daar gefaseerd voorwaarden aan verbinden, waar Rome dan weer fel tegen is. Hoekstra wordt hierin gesteund door Oostenrijk en Finland.

Wel denkt Hoekstra dat „het echt moet lukken" om een akkoord tussen de eurolanden te kunnen bereiken over een „zwaar pakket" Europese steunmaatregelen, zei hij na afloop van het overleg. „Maar voor mij is het helder dat euro-obligaties er niet komen."


Recordaantal doden door coronavirus in Verenigde Staten

Recordaantal doden door coronavirus in Verenigde Staten

Donald Trump spreekt de pers toe op de dagelijkse persconferentie rondom het coronavirus. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 07:48

In de Verenigde Staten zijn in de afgelopen 24 uur bijna 2000 mensen overleden aan het coronavirus. Dat blijkt uit cijfers van de Johns Hopkins University. In geen enkel ander land stierven binnen een etmaal zoveel mensen aan de gevolgen van het longvirus: 1939.

Het Amerikaanse dodental als gevolg van het virus bedraagt door de nieuwe cijfers 12.722. Alleen in Italië (17.127) en in Spanje (13.798) zijn tot nu toe meer mensen omgekomen sinds het begin van de pandemie.

Meer tests


'Bijna helft van uitzendkrachten zit zonder werk door coronacrisis'

'Bijna helft van uitzendkrachten zit zonder werk door coronacrisis'

Acrhiefbeeld: | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 07:35

Bijna de helft van alle uitzendkrachten (49 procent) zit zonder werk door de coronacrisis. Dat meldt vakbond CNV op basis van onderzoek van Maurice de Hond onder vijfhonderd uitzendkrachten.

Van de mensen die hun baan hebben behouden zegt 49 procent minder te verdienen, doordat er minder werk is en 40 procent is bang om binnenkort hun baan te verliezen.

Geschrokken


Likeability of6

Sudoku

Foto van 'Metro'

3 UUR

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


likelove
user_025c4c0ef950b5c1bb712ce3b6799df36b85ba8a_avataruser_2895189b950331c781bc37ce073361230ac0b69c_avataruser_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avatar

+3


'Coronavirus mogelijk grootste wereldwijde ramp sinds WOII'

'Coronavirus mogelijk grootste wereldwijde ramp sinds WOII'

Bezoekers in Singapore met mondkapjes wachten tot ze een supermarkt binnenkomen. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 06:59

Het nieuwe coronavirus kan de grootste wereldwijde ramp sinds de Tweede Wereldoorlog worden. Het virus brengt overal ter wereld de meest kwetsbare mensen in gevaar. Daarvoor waarschuwt het Rode Kruis.

„De Covid-19 pandemie is een crisis van een schaal die we nog niet kennen. Iedereen overal ter wereld wordt op de een of andere manier geraakt door de crisis, persoonlijk en professioneel", zegt Robert Mardini, hoofd van het internationale Rode Kruis. Volgens hem groeit de huidige coronacrisis snel uit tot de grootste ramp wereldwijd sinds WOII. Het is daarom belangrijk om zoveel mogelijk te voorkomen dat het virus zich verspreidt in conflictgebieden en sloppenwijken. Het Rode Kruis roept staten en humanitaire organisaties op om ,,alles op alles" te zetten om dat te voorkomen.

Wereldwijd is volgens de organisatie 758 miljoen euro nodig om de meest kwetsbaren te helpen en de verspreiding van het virus te voorkomen. Tot nu toe is er in Nederland een kleine zeven ton opgehaald op het vorige maand geopende rekeningnummer.


Wat na 28 april?

Wat na 28 april?

Rutte: Terug naar normaal is een lange adem. | Foto: ANP / Bart Maat

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het is zeker reëel dat de strenge maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen, na 28 april van kracht blijven. Dat zei premier Mark Rutte dinsdagavond na afloop van het overleg van de Ministeriële Commissie Crisisbeheersing (MCCb).

Rutte noemt het verder „veel te vroeg" om te speculeren wat er gaat gebeuren. De week voor de 28e beslist het kabinet welke maatregelen de periode daarna van kracht blijven of moeten worden genomen. Rutte zei dat we „voorzichtig" op de goede weg zijn, maar benadrukt dat iedereen zich wel aan de regels moet blijven houden.

Intelligente weg terug


'Verkiezingen VS kunnen niet worden uitgesteld'

'Verkiezingen VS kunnen niet worden uitgesteld'

Democratische kandidaat Joe Biden. | Foto: AFP / Mandel Ngan

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De voornaamste Democratische kandidaat voor het presidentschap in de VS, Joe Biden, heeft beklemtoond dat de verkiezingen in november niet kunnen worden uitgesteld.

Hij zei dat die in de grondwet geregeld zijn en ook de pandemie van het coronavirus is geen reden de stembusgang te vertragen of uit te stellen. Biden riep dinsdag in een vraaggesprek met NBC de staten op in ieder geval voorbereidingen te treffen voor het stemmen op afstand, zoals bijvoorbeeld per brief, in plaats van in een stemlokaal.

Voorverkiezing Wisconsin


Koeriers anno corona: veel potgrond en insulinepompen

Davon en Nino Heesbeen, twee van de drie grote 'trotsen' van koerierbaas Danny Heesbeen

Foto van 'Iris Hermans'

GISTEREN

Bezorgdiensten vliegen van hot naar her om de bestelde X-Boxen, thuissport-attributen en zomeroutfits op de juiste adressen af te leveren, maar hoe zit het eigenlijk met de koeriers? Eentje moest in elk geval z'n vrouw achterlaten bij de Franse grens.

De laatste dagen hebben ze opvallend veel insulinepompen afgeleverd door heel Europa, van „twee pallets vol naar Frankfurt” tot een grote bestelling in Finland. Een soort van medisch hamsteren, beaamt hij, „Het lijkt wel alsof ze daar bang zijn zonder te komen. Het zijn rare tijden.” Danny Heesbeen is de man achter onder meer 073 koeriers en met drie vrachtwagens, tien bestelbussen en meerdere caddies rijden ze door heel Europa en Nederland om van alles en nog wat af te leveren. Spoedjes zijn hun ding, evenals medische spullen en waar ze tot de crisis voor veel „tandenlabaratoria” reden („we halen bijvoorbeeld jouw kapotte kunstgebit op bij de tandarts, brengen het naar de tandtechnicus en weer terug”), ligt dat helemaal op z’n gat.

Speciale potgrond


Apps waarschuwen bij contact met coronapatiënt

Apps waarschuwen bij contact met coronapatiënt

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. | Foto: ANP / Bart Maat

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het kabinet onderzoekt apps die waarschuwen bij contact met coronapatiënt. Dat meldde minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport dinsdagavond tijdens een ingelaste persconferentie.

Het kabinet wil twee apps gaan gebruiken waarmee contacten kunnen worden opgespoord van mensen die besmet zijn met het coronavirus. Naar deze technologie wordt nu onderzoek gedaan, zei de zorgminister na crisisberaad eerder op de dag.

Traceren en contact houden met dokter


Premier Rutte: Ik ben trots op het land, maar hou vol!

Premier Rutte: Ik ben trots op het land, maar hou vol!

Premier Mark Rutte (l) en minister Hugo de Jonge. Achter hen de doventolk. | Foto: ANP / Bart Maat

Foto van 'Erik Jonk'

GISTEREN

Premier Mark Rutte is 'trots op het land'. Dat zei hij dinsdagavond tijdens een ingelaste persconferentie op tv, radio en online. Hij waarschuwt echter ook: „U moet dit volhouden."

Rutte zag het afgelopen weekend dat de regels in het hele land in acht zijn genomen. „We hielden 1,5 meter afstand, we hebben het voor elkaar over. Op uitzonderingen is streng gehandhaafd. Cijfers uit de zorg laten voorzichtig zien dat het niet voor niets is. Hier schuilt ook een gevaar in. Dat we losser met de regels denken om te kunnen gaan. Ik snap het, maar dóe hét niét. Dat zou alles tenietdoen. Groepjes mensen te dicht bij elkaar is te gevaarlijk. Ik heb het dan ook over wielrenners en motorrijders."

Hoofdboodschap


5x positief nieuws: medicijn doodt coronavirus in lab en meer

5x positief nieuws: medicijn doodt coronavirus in lab en meer

Wildlife markets zijn steeds minder populair in Zuidoost-Azië. | Foto: Getty Images / Ben Davies

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Het positieve nieuws van maandag 7 april. Medicijn doodt coronavirus in laboratorium, gratis vogelcursus voor thuiszitters en meer.

Pessimisme leidt tot onverschilligheid, optimisme tot daden. Daarom houdt Metro je dagelijks op de hoogte van het positieve nieuws op deze in crisis verkerende wereld.

Het positieve nieuws van 7 april


'Wereldwijd 195 miljoen banen op de tocht'

'Wereldwijd 195 miljoen banen op de tocht'

In de vlieg- en reisbranche gaan grote klappen vallen. KLM houdt de meeste toestellen noodgedwongen aan de grond.. | Foto: ANP / Peter Bakker

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Door de pandemie met het coronavirus zullen wereldwijd 195 miljoen banen verloren gaan. We hebben het dan alleen over het tweede kwartaal...

De virusuitbraak zorgt vooral in Europa, Azië en de Arabische wereld voor een sterke daling van het aantal arbeidsplaatsen, verwacht de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO).

Het verlies van tientallen miljoenen banen volgt uit een verwachte daling van 6,7 procent van alle voltijdsbanen in de periode van april tot en met juni. Vooral in landen waar de lonen in het hogere segment van middeninkomens vallen is de klap hard. Hier zullen veel meer banen verdwijnen dan tijdens de financiële crisis van 2008, waarschuwde de VN-organisatie dinsdag.


Grootste online festival: niet alleen voor '40.000 lucky ravers'

Volgend jaar weer met z'n allen, nu online festivallen met onze beste dansmaat (of festivalvangst van vorig jaar) / Kirsten van Santen

Foto van 'Iris Hermans'

GISTEREN

Ga dit weekend los met jezelf, je beste dansmaat en/of je festivalvangst van vorig jaar op het grootste online festival ter wereld, inclusief meerdere stages op je beeldscherm, digitale bars én donatieknop: DGTL is dgtlr dan ooit. Groot voordeel: iedereen kan 'naar binnen', niet alleen de „40.000 lucky ravers" met een kaartje. En je hoeft niet in de rij te wachten voor de Dixi.

Dit weekend zouden festivalliefhebbers uit alle windstreken het spreekwoordelijke dak er weer hard van af hebben gefeest tijdens DGTL op de Amsterdamse NDSM-werf, dat jaarlijks garant staat voor een goed begin van het festivalseizoen. Maar het coronavirus gooide roet in het eten en DGTL werd afgelast. Even hard slikken en nóg harder doorgaan, dacht de organisatie, waarbij stilzitten of bij de pakken neerzitten nooit tot de opties behoort. „Wel een flinke uitdaging, zeker omdat het slechte nieuws van het annuleren zo goed als samenviel met de start van het thuiswerken en de heftige ontwikkeling van het coronavirus. Ik ben blij dat we allemaal gezond en wel onze draai weer hebben gevonden", blikt Bram Merkx, global marketing director DGTL, terug op de afgelopen weken.

Firsttimer


Kleine toename op ic's: 15 patiënten meer

Hoopvolle kleine toename op ic's: 15 patiënten meer

Een IC-patiënt die dinsdag werd overgebracht van Tilburg naar Duitsland. | Foto: ANP / Sem van der Wal

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het aantal coronapatiënten op de intensivecareafdelingen van Nederlandse ziekenhuizen is opnieuw slechts licht gestegen.

De afgelopen 24 uur is het totale aantal Nederlandse ic-patiënten met 15 gestegen naar 1424, maakte het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) dinsdag bekend.

Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) noemt de geringe stijging gunstig. Maar het is nog „veel te vroeg" om de maatregelen die de verspreiding van het virus tegengaan terug te draaien, zei hij. „We weten zeker dat er dan een heel grote kans is dat het aantal patiënten weer sterk zal stijgen."