Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 4 feb 2020
Leestijd: 1 minuut

Verplichte inburgering voor nieuwkomers uit Turkije

Turken die in Nederland komen wonen, krijgen de plicht om in te burgeren. Het kabinet reageert op de wens van de Tweede Kamer.

De nieuwkomers moeten Nederlands leren spreken, mee kunnen doen aan de samenleving en een inburgeringsexamen afleggen.

Europese Unie

Een verplichte inburgeringscursus voor Turken leek in strijd met afspraken tussen de Europese Unie en Turkije. Daarom werd die verplichting bijna tien jaar geleden afgeschaft. Maar de regels worden inmiddels anders gezien, meldt verantwoordelijk minister Wouter Koolmees aan de Kamer.

Door de herinvoering krijgen ook Turkse nieuwkomers de kans ‘een goede start te maken in ons land’, net als bijvoorbeeld migranten uit Marokko verplicht zijn in te burgeren.

Nieuwe manier

De laatste jaren hebben aanzienlijk meer Turken een asielvergunning gekregen in Nederland. In 2016 bijvoorbeeld was er een mislukte staatsgreep in Turkije. Die couppoging leidde ook tot spanningen in Nederland. Verder blijken niet alle mensen met een Turkse achtergrond goed geïntegreerd.

De inburgeringsplicht voor Turken komt tegelijkertijd met de nieuwe manier van inburgering voor alle nieuwkomers, naar verwachting vanaf volgend jaar. Gemeenten moeten daarvoor aan de bak. Het wordt hun taak ervoor te zorgen dat migranten zo snel mogelijk de Nederlandse taal leren en aan het werk gaan. Nu moeten nieuwkomers nog vrijwel alles zelf regelen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.