Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 28 feb 2020 / 17:19 uur

Verhoogde concentratie lood in water op 17 Amsterdamse scholen

Het drinkwater in Nederland staat bekend als water met een van de beste kwaliteiten ter wereld. Toch blijken er nu problemen te zijn in Amsterdam, waar er lood in het water zit.

Bij zeventien Amsterdamse scholen en honderden woningen in de stad is een verhoogde concentratie lood in het water aangetroffen, schrijft wethouder Laurens Ivens (Wonen) aan de gemeenteraad. Concentraties van meer dan 5 microgram lood per liter water wijzen op de aanwezigheid van loden leidingen die vervangen moeten worden.

Een op de negen

Er zijn nu bij in totaal 111 basisscholen metingen uitgevoerd, waarbij in 14 gevallen verhoogde loodconcentraties werden aangetroffen. Ook bij 3 van de 28 onderzochte middelbare scholen waren verhoogde concentraties aanwezig. Veel scholen bereiden nu sanering voor.

Bij elf wooncomplexen van Amsterdamse woningcorporaties werd ook een overschrijding gemeten. Van zes van die complexen zijn de leidingen inmiddels vervangen.

Vervangen

De gemeente geeft bij de sanering van gemeentelijke gebouwen voorrang aan gebouwen waar zwangere vrouwen en kinderen jonger dan zeven jaar komen of verblijven. Onder meer bij vijf kinderdagverblijven in Amsterdam zijn verhoogde concentraties lood gemeten. Bij drie van die kinderdagverblijven zijn de leidingen al vervangen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Verhoogde concentratie lood in water op 17 Amsterdamse scholen
Sluiten