Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 27 feb 2020 / 18:59 uur

Vergoeding voor slachtoffers ‘schildersziekte’

De 540 werknemers die door OPS (Organo Psycho Syndroom), ook wel schildersziekte genoemd, ziek zijn geworden, krijgen een eenmalige financiële vergoeding.

De slachtoffers werkten met oplosmiddelen die beschadigingen aan het centraal zenuwstelsel veroorzaken. Zij kunnen een aanvraag indienen voor een eenmalige financiële tegemoetkoming. De eenmalige vergoeding komt neer op zo’n 20.000 euro per persoon. Op 1 maart gaat de regeling in, melden vakbond FNV en de Stichting OPS.

Omstreden oplosmiddelen

Het gaat om circa 540 mensen bij wie de diagnose is gesteld, vooral schilders. Ook onder autospuiters, stoffeerders en drukkers zijn slachtoffers. De slachtoffers kregen de beroepsziekte door een te hoge blootstelling aan vluchtige oplosmiddelen. Symptomen van OPS (Organisch Psycho Syndroom) zijn concentratieproblemen, zware hoofdpijn, vermoeidheid en depressies.

Sinds begin deze eeuw mag er in veel sectoren niet meer met de omstreden oplosmiddelen worden gewerkt. Sindsdien worden oplosmiddelarme en oplosmiddelvrije producten gebruikt. „Maar ook dan zijn goede voorzorgsmaatregelen van belang", aldus de Stichting OPS. Deze stichting zette zich ruim 15 jaar in voor een regeling zoals die ook al geldt voor slachtoffers van het kankerverwekkende asbest. „Er zitten vele schrijnende gevallen onder de OPS-patiënten en het feit dat men lange tijd geen oog en oor had hiervoor, heeft veel onbegrip en verdriet veroorzaakt."

Uitzonderlijk

Werkgevers in de branche weigeren te betalen of zijn zelfs niet meer te achterhalen. De Tweede Kamer besloot eind 2018 al dat de Rijksoverheid opdraait voor de kosten van de regeling. Het duurde even, maar de stichting is blij met de nieuwe regeling. „Het feit dat de overheid voor deze unieke groep een financiële regeling opstelt is uitzonderlijk. De overheid heeft immers geen werkgeversaansprakelijkheid."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vergoeding voor slachtoffers ‘schildersziekte’
Sluiten