In het nieuws

Verdriet om verdronken Adonay
Likeability of3

Verdriet om verdronken Adonay

Verdriet om verdronken Adonay / ANP

Foto van 'Julia Osendarp'

11 FEB 2020

De 11-jarige Eritrese vluchteling Adonay Berhe verdronk afgelopen donderdag tijdens een zwemles in Lemmer. Zijn moeder luidt de noodklok. 

De jonge Adonay kreeg, met zijn klasgenoten van azc-basisschool De Cocon in Balk, zwemles in zwembad Ny Sudersé in Lemmer. Deze kinderen van het azc en statushouders kregen voor de eerste keer zwemles. Adonay’s moeder Merhawit Kidane zou meerdere keren hebben aangedrongen om bij de zwemles te blijven omdat hij de taal niet sprak. Maar dat verzoek werd geweigerd door de lerares.

Rika Tulner is bestuurder van Stichting Nije Gaast, de onderwijskoepel waar onder andere De Cocon onder valt. „Sinds donderdag heerst er verslagenheid, ongeloof en verbijstering. Het is een traumatische ervaring.” Tulner legt uit dat de school er alles aan doet om betrokkenen zo goed mogelijk op te vangen.

Verdriet

Abeba Birhanu is een vriendin van de moeder van het slachtoffer. Volgens haar zijn familie en vrienden erg verdrietig. „Adonay ging vandaag terug naar Eritrea. We hebben allemaal afscheid van hem genomen. Hij wordt daar begraven volgens een orthodox christelijke traditie.”

Birhanu beantwoordt telefonisch alle vragen, als de telefoon uiteindelijk wordt doorgegeven aan moeder Merhawit Kidane. Uit het verhaal van de geëmotioneerde moeder komt vooral veel verdriet en onbegrip naar voren. „Ik heb drie keer gevraagd of ik alsjeblieft bij mijn kind mocht blijven.”

Zelf vluchtte Kidane uit Eritrea en kreeg zij als bootvluchteling asiel. Haar zoon woonde tot oktober vorig jaar nog in zijn geboorteland en zag zijn moeder na ruim drie jaar terug. „Hij woonde pas drie maanden bij me en ging nog maar net naar school.” Adonay’s moeder luidt de noodklok en wil naar de rechtbank om de zaak verder uit te zoeken. Volgens haar zijn zowel de school als het zwembad verantwoordelijk voor het drama. En benadrukt ze dat het niet de eerste keer is dan een kind met een migratieachtergrond verdrinkt tijdens zwemles. In Rhenen verdronk namelijk in 2015 de 9-jarige Syrische Salam tijdens het schoolzwemmen.

Marjolein van Tiggelen van de Nationale raad Zwemveiligheid legt uit dat er in Nederland „Heel weinig verdrinkingen plaatsvinden in een zwembad.” Over de casus van Salam zegt zij: „Het protocol schoolzwemmen is toen herzien. Met name de overdracht tussen school leraar en zwemonderwijs.” Van Tiggelen vertelt dat de exameneisen van het zwem ABC regelmatig worden herzien. „Dan kijken we kritisch naar de lesmethode en of deze nog past bij de huidige generatie. Wanneer er zo’n incident gebeurt als in Lemmer krijg je toch de vraag: Doen we het wel goed?”

Zwemcultuur

Volgens cijfers van het CBS vinden de meeste verdrinkingen plaats in open water. „Een zwembad is een gecontroleerde situatie.” Wel zegt Van Tiggelen dat migranten meer risico lopen. „Als je in Nederland bent opgegroeid zit water in je DNA. Wij zijn gewend dat ieder kind zwemles krijgt.” Volgens haar heeft niet iedereen die ‘zwemcultuur’. „Water is een gekke substantie. Als je kunt zwemmen is het hartstikke leuk, maar zo niet kan het levensgevaarlijk zijn. Het is heel triest dat dit met het Eritrese jongetje is gebeurd.”

Onmacht

Bestuurslid Tulner begrijpt de onmacht en het verdriet van de moeder. „Het is niet gebruikelijk dat ouders meegaan naar de zwemles. Deze groep kinderen spraken allemaal slecht Nederlands. We hebben niet anders gehandeld dan we normaal gesproken doen.”

Vanochtend is het lichaam van de 11-jarige jongen naar het land van herkomst gebracht. Daar moet volgens zijn moeder nog veel geregeld worden voordat de begrafenis plaatsvindt. Zelf kan zij niet naar Eritrea vanwege de politieke situatie. Kidane begint te huilen als ze vertelt dat ze niet bij de begrafenis van haar zoon kan zijn.

Margé Hof werd de dag na de verdrinking gevraagd de familie van Adonay te helpen bij het schrijven van een aantal belangrijke documenten. „Onder andere de verklaring en e-mails voor de advocaat moesten geschreven worden. De familie spreekt slecht Nederlands en hadden hulp nodig.” Hof startte daarna een doneeractie om geld op te halen voor de repatriëring van het lichaam. Die teller staat nu op ruim 20.000 euro.

Oorzaak

Hoe de verdrinking heeft kunnen gebeuren is nog steeds onduidelijk. Moeder Kidane wacht nog op de resultaten van het politieonderzoek. Wel weet ze zeker dat haar kind in het zwembad is overleden en niet in het ziekenhuis, zoals verschillende media eerder meldden. „De geruchten gaan dat hij in het diepe is beland en dat zijn lichaam kwam bovendrijven. De badmeester riep toen: ‘Wie is dat’, maar toen was het al te laat”, zegt Hof. Volgens haar wil de familie aandacht voor de kwestie. „Helaas is dit eerder voorgevallen. Dit is hun manier om aan te geven: ‘We zijn niet de enige’.

Volgens Van Tiggelen is het nergens in de wereld zo goed geregeld qua zwemvaardigheid als in Nederland. „Ook voor zwemmers met een niet-Westerse achtergrond zijn er afspraken. Onder anderen tussen azc’s en zwembaden. De verdrinking cijfers zijn extreem laag. Maar iedere verdrinking is er een teveel.”

De daadwerkelijke oorzaak van het ongeval wordt door de politie nog onderzocht.

Cijfers

  • Het aantal verdrinkingen is in de afgelopen decennia gedaald

  • Gemiddeld verdrinken er 14 jongeren (tot 20 jaar) per jaar

  • Meer mannen dan vrouwen verdrinken

  • Tussen 2014-2018 zijn 443 inwoners in Nederland verdronken. Daarvan waren 96 van niet-westerse migratieachtergrond 

  • Bij tieners (10- tot 20-jarigen) van niet-westerse migratieachtergrond is verdrinking 7,4 keer zo hoog als onder tieners van Nederlandse afkomst

  • De afname van het aantal verdrinkingen is met name te zien onder kinderen tot 10 jaar


wowsad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avataruser_48e35435a07dbfbeb5eef2280126bbaba92f7b39_avatar

Verdachte moord Derk Wiersum heeft nieuwe advocaat

Verdachte moord Derk Wiersum heeft nieuwe advocaat

Advocaat Jacques Taekema op rechts Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

26 MIN

De man die ervan wordt verdacht de Amsterdamse advocaat Derk Wiersum te hebben doodgeschoten, heeft een nieuwe advocaat. 

Jacques Taekema neemt de verdediging van Giërmo B. over van Tjalling van der Goot „om redenen van persoonlijke aard". Woensdag staat er een nieuwe inleidende zitting over de moord op Wiersum gepland in de rechtbank in Amsterdam. Hierbij is vanwege de coronamaatregelen geen publiek aanwezig, ook verdachte B. en zijn advocaat Taekema zijn niet bij de zitting.

Ridouan T.


Rumag stopt met coronacollectie door 'karaktermoord' Lubach

Foto van 'Vincent Smit'

37 MIN

Het satirische internetbedrijf Rumag stopt met de verkoop van aan het coronavirus gerelateerde spullen. De 'coronacollectie' van het bedrijf ligt onder vuur nadat Arjen Lubach er in zijn talkshow zondagavond aandacht aan gaf. 

Rumag richt zich op social media op jongeren en plaatst voornamelijk satirische teksten. De teksten drukken ze ook op spullen zoals t-shirts, koffiemokken en deurmatten. In het item van Zondag met Lubach wordt Rumag beschuldigd van het plegen van plagiaat en geld te willen verdienen aan de coronacrisis. Op Instagram is het merk op maandagmiddag al ruim 20.000 volgers verloren.


Romantisch! Man versiert buurvrouw ondanks quarantaine

Romantisch! Man versiert buurvrouw ondanks quarantaine

Wanneer de twee elkaar écht kunnen aanraken is nog even afwachten | Foto: Pexels

Foto van 'Metro'

39 MIN

Wie zegt dat je in tijden van social distancing je ware liefde niet kunt ontmoeten? Of in elk geval een geliefde. De in New York woonachtige Jeremy Corby wist een date te scoren waarbij hij zich keurig aan de richtlijnen houdt.

Althans, dat is het verhaal dat hij op Twitter en TikTok deelt. Sommige verhalen zijn te mooi om te checken, we willen in dit geval maar al te graag geloven dat het waar is. Zelfs een gemiddelde Disney-film valt qua romantiek in het niet vergeleken bij het verhaal van fotograaf Jeremy.

Dag opfleuren


Coronavirus eist 93 levens, dodental op 864

Coronavirus eist 93 levens, dodental op 864

De afdeling spoedeisende hulp in het Amsterdam UMC, locatie AMC Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

42 MIN

Er zijn in de afgelopen 24 uur 93 nieuwe sterfgevallen door het coronavirus bij gekomen in Nederland. Dat meldt het RIVM.

Dit brengt het totale aantal doden door corona in ons land op 864. Het werkelijke aantal overledenen ligt hoger; sterfgevallen worden soms pas na een paar dagen doorgegeven. Daarbij komt dat lang niet iedere besmetting wordt vastgesteld door een test. Als iemand die niet is getest door het virus komt te overlijden, komt dat niet terug in de statistieken.

507 mensen opgenomen


WHO waarschuwt: drink niet bij coronastress

WHO waarschuwt: drink niet bij coronastress

Naar de fles grijpen wordt ten zeerste afgeraden. | Foto: Getty

Foto van 'Metro'

1 UUR

Door de uitbraak van COVID-19 zitten we massaal thuis. Niet naar buiten kunnen in combinatie met spanning door het virus en andere omstandigheden, kan voor stress zorgen.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwt de mensheid in deze tijden vooral niet naar de fles te grijpen. De organisatie benadrukt dat alcohol drinken geen goede manier is om met stress rondom het virus en de lockdown om te gaan. Een flinke borrel kan enorme gevolgen hebben voor de mentale én fysieke gezondheid.

Verdovende middelen schuwen


'Maatregelen blijven waarschijnlijk ook na 6 april nog van kracht'

'Maatregelen blijven ook na 6 april van kracht'

Posters met maatregelen in een supermarkt van Jumbo. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

De maatregelen die momenteel in Nederland worden getroffen om de verspreiding van het coronavirus in te perken, zullen ook tot na 6 april van kracht blijven.

Dat bevestigen bronnen in Den Haag na berichtgeving van De Telegraaf. Dinsdag zal de crisiscommissie van het kabinet beslissen over het verlengen van de maatregelen. Onder die maatregelen vallen onder meer het zoveel mogelijk thuis blijven, het afstand houden van anderen, het vermijden van groepen en sociale activiteiten en het thuisblijven bij klachten.

Advies OMT


Telefoonstoring zorgt dat ziekenhuizen niet bereikbaar zijn

Telefoonstoring zorgt dat ziekenhuizen niet bereikbaar zijn

Door een telefoonstoring zijn veel ziekenhuizen niet bereikbaar | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

Meerdere ziekenhuizen zijn slecht bereikbaar door een landelijke telefoonstoring. Op de website allestoringen.nl is te zien dat onder meer het Deventer Ziekenhuis problemen heeft.

„Er is een landelijke storing bij Ziggo, KPN en Vodafone. Met als gevolg dat het Deventer Ziekenhuis problemen heeft met inkomend en uitgaand bellen" meldt het ziekenhuis. Ook Antonius Zorggroep Sneek meldt slecht bereikbaar te zijn.

Oorzaak wordt gezocht


Indiase agent spreekt als 'coronavirus' mensen aan

Indiase agent spreekt als 'coronavirus' mensen aan

De kunstenaar maakte de helm met oude kranten / Foto: AFP

Foto van 'Vincent Smit'

2 UUR

Een agent en een kunstenaar in India hebben een creatieve oplossing gevonden om mensen bewust te maken van het coronavirus. Verkleed als het virus houdt de agent mensen staande bij kruispunten. 

De agent, Rajesh Buba, werkt in de miljoenenstad Madras in het zuiden van India. Hij spreekt mensen voornamelijk aan als hij ziet wanneer er geen mondkapjes gedragen worden. Hij zegt dan: „Als jij naar buiten gaat, kom ik bij je naar binnen”, daarmee doelend op het coronavirus.

Indiase agent spreekt als 'coronavirus' mensen aan

Foto: AFP


Likeability of6

Sudoku

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 09:00

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


likelove
user_025c4c0ef950b5c1bb712ce3b6799df36b85ba8a_avataruser_2895189b950331c781bc37ce073361230ac0b69c_avataruser_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avatar

+3


Klassieke muziek populairder door coronacrisis

Klassieke muziek populairder door coronacrisis

We streamen minder muziek maar als we streamen, wint klassiek terrein | Foto: Getty

Foto van 'Ingelise de Vries'

2 UUR

Het is voor veel mensen inmiddels de derde week dat het thuiskantoor wordt bemand. Daardoor verandert er een hoop in de wereld. Zo wordt er onder andere een stuk minder gestreamd.

Maar, als we streamen, streamen we veel vaker klassieke muziek dan voorheen. Nederlanders streamen 10 procent meer deuntjes van Mozart, Bach en Dvořák. Landen waar het COVID-19 virus harder toeslaat, streamen zelfs nog meer klassieke muziek. In Frankrijk is het met veertig procent toegenomen, in Spanje met 20 procent en de Engelsen streamen 15 procent meer klassiek werk.

Minder streamen en downloaden


Olieprijs onder druk, hoe komt dat?

Olieprijs onder druk, hoe komt dat?

Een basisbegrip in de economie is dat de prijs van grondstoffen afhankelijk is van vraag en aanbod.

Foto van ''

3 UUR

Heerst er momenteel al een coronacrisis, komt hier bovenop ook nog een oliecrisis. 9 maart 2020 is een behoorlijk zwarte dag voor de olieprijs geworden, want toen daalde de olieprijs met maar liefst 30 procent. En nu?

De daling is al jaren niet gezien op de oliemarkt. Vanwaar deze sterke daling en hoe wordt de prijs van olie bepaald?

Olie en de wereldeconomie


Lief! Nederlands dierenpark verwelkomt nieuwe cheetahs

Lief! Nederlands dierenpark verwelkomt nieuwe cheetahs

Een nieuw cheetahgezin woont sinds een paar dagen in Nederland | Foto: ZooParc Overloon

Foto van 'Metro'

3 UUR

Nederland heeft sinds kort een paar nieuwe inwoners. ZooParc in Overloon verwelkomde namelijk vijf nieuwe cheetahs in het park.

De vijf roofdieren zijn pas een paar dagen in het Brabantse park en komen uit Frankrijk. Het gaat om moeder Asali en haar vier kinderen. In een persbericht meldt het park dat de dieren na een korte wenperiode nu ook het buitenverblijf mogen verkennen.

Geschikte ruimte in Brabant


Deze week nog koud, volgende week weer lentetemperaturen

Deze week nog koud, volgende week weer lentetemperaturen

Het blijft deze week nog even koud maar volgende week wordt het weer lente! | Foto: Pexels

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 10:29

Het mag dan inmiddels alweer lente zijn, dat maart zijn staart roert moge duidelijk zijn. Waar we vorige week op hypothetische terrasjes konden zitten, vroor het vannacht ineens flink.

In Hupsel (Achterhoek) heeft het KNMI in de nacht van zondag op maandag -6,6 graden gemeten. Daarmee was het de koudste nacht in Nederland meer dan een jaar tijd, meldt Weeronline. Vorig jaar werd op 31 januari -9 graden gemeten in het Groningse Nieuw-Beerta.

Matig vriezen


Geen EasyJet-vluchten meer voor onbepaalde tijd

Geen EasyJet-vluchten meer voor onbepaalde tijd

EasyJet houdt de vloot voorlopig aan de grond | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 09:49

Mocht je de hoop hebben binnenkort met easyJet toch naar een ander deel van de wereld vliegen, dan zal dat toch even moeten wachten. De Britse prijsvechter staakt namelijk per direct alle vluchten.

De luchtvaartonderneming noemt als reden de ongekende reisbeperkingen die door landen zijn opgelegd in reactie op het coronavirus en de invoering van lockdowns in veel Europese landen. EasyJet blijft naar eigen zeggen samenwerken met overheden om op hun verzoek reddingsvluchten uit te voeren.

Geen nieuwe vliegdata


Besmettingen China neemt af, piek doden in VS over twee weken

Besmettingen China neemt af, piek doden in VS over twee weken

President Trump tijdens zijn toespraak | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:54

De Amerikaanse president Donald Trump verwacht de piek in het aantal dagelijkse doden in de VS als gevolg van het coronavirus over twee weken.

De regels voor het behouden van „sociale afstand" tot elkaar blijven van kracht tot 30 april. Dat heeft de president zondag (lokale tijd) bekendgemaakt tijdens een persconferentie in het Witte Huis.

Richtlijnen van kracht


Video's president Brazilië verwijderd door Twitter

Video's president Brazilië verwijderd door Twitter

De Braziliaanse president handelt volgens Twitter in strijd met de richtlijnen | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:34

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft twee video's op Twitter gezet die door het medium weer zijn verwijderd. Bolsonaro overtreedt volgens het bedrijf de richtlijnen.

Het staatshoofd uit in de filmpjes zijn twijfels over nut en noodzaak van quarantainemaatregelen in de strijd tegen verdere verspreiding van het coronavirus.

In strijd met instructies


Bedrijf levert beademingsapparatuur, Defensie houdt achter

Bedrijf levert beademingsapparatuur, Defensie houdt achter

Er moet op korte termijn beademingsapparatuur komen | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 07:59

Defensie beschikt over cruciale beademingsapparatuur die nodig is om extra mobiele intensive care units (MICU’s) mee uit te rusten, en houdt deze achter.

De MICU’s zijn nodig om ernstig zieke patiënten over de nog beschikbare ic-bedden te verdelen. Dat blijkt uit onderzoek van Follow the Money.

Niet beschikbaar


Bijna duizend coronapatiënten op intensive care

Bijna duizend coronapatiënten op intensive care

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft een somberder scenario naar voren moeten halen over het aantal coronapatiënten dat op de ic terechtkomt. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het aantal coronapatiënten op de intensive care (ic) -afdelingen van Nederlandse ziekenhuizen nadert de duizend. Dat blijkt zondagavond uit cijfers van de stichting Nationale Intensive Care Evaluatie (NICE).

Rond 22.00 uur werd daar gemeld dat er 982 patiënten met het coronavirus op de ic liggen. Gegevens bij NICE kunnen achterlopen op de werkelijkheid, bijvoorbeeld door drukte in de ziekenhuizen, meldt de organisatie op haar site.

Somberder scenario


Britse bokskampioen wekt afschuw en boosheid met video

Britse bokskampioen wekt afschuw en boosheid met video

Nadat er veel boze reacties op het filmpje kwamen, betuigde Billy Joe Saunders (rechts) snel spijt. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De Britse profbokser Billy Joe Saunders heeft zijn excuses aangeboden voor een video waarin hij oproept korte metten te maken met vrouwen die tijdens thuisisolatie hun man ‘lastigvallen’.

In het filmpje plaatst de wereldkampioen in het super middengewicht (WBO-versie) een aantal stoten op een bokszak in zijn schuur. Daarna doet hij een aantal uitspraken die veel boosheid en afschuw op social media opriepen.

„Dit is de manier om je vrouw de mond te snoeren”, zegt de bokser in het filmpje. „Als ze binnenkomt en ze wil je iets vertellen, dan explodeer je ineens en bam, op de kin. Daarmee schakel je haar uit.”