Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 28 feb 2020
Leestijd: 2 minuten

Turkse militairen gedood bij luchtaanval Syrië

Zeker 33 Turkse militairen zijn omgekomen door een luchtaanval in de Syrische provincie Idlib. Dat zegt de gouverneur van de zuidelijke Turkse provincie Hatay, die grenst aan Syrië.

De aanval zou volgens Ankara zijn uitgevoerd door het Syrische regeringsleger of Rusland, dat militaire steun geeft aan het Syrische regime van Bashar al-Assad. Turkije reageerde vrijdag met artilleriebombardementen op stellingen van het Syrische regeringsleger, meldden overheidsfunctionarissen aan staatspersbureau Anadolu.

Crisisberaad

Bronnen zeggen dat de Turkse president Erdogan en zijn staf crisisberaad hebben gehouden vanwege de aanval. NAVO-topman Jens Stoltenberg veroordeelde vrijdag de aanval en belde met de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu over de situatie in Idlib.

Het in Groot-Brittannië gevestigde Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten, dat zich baseert op lokale bronnen, meldde eerder dat zeker 34 Turkse militairen zijn gedood in Idlib. Daar hebben opstandelingen die tegen Assad vechten na een burgeroorlog van negen jaar hun laatste bolwerk.

Offensief

Het leger van Assad rukt de laatste weken steeds verder op in Idlib. Dat offensief heeft geleid tot een enorme vluchtelingenstroom richting Turkije, dat al 3,5 miljoen Syrische vluchtelingen opvangt. Zo’n 950.000 mensen zouden op de vlucht zijn voor het geweld.

De situatie escaleerde de afgelopen tijd steeds verder. Het Turkse leger bemant observatieposten in Idlib en is herhaaldelijk onder vuur genomen. Dat leidde tot vergeldingsacties tegen Syrische regeringstroepen.

Illegale gewapende groepen

President Erdogan maakte eerder op donderdag nog melding van drie gesneuvelde militairen. Hij heeft Syrië eerder gesommeerd troepen voor het eind van de maand terug te trekken en waarschuwde dat zijn land anders zal ingrijpen.

Rusland beschuldigt Turkije juist van het steun van illegale gewapende groepen.

Niet in gebied moeten zijn

Volgens het Russische ministerie hadden de Turkse militairen niet in het gebied moeten zitten, meldt staatspersbureau RIA. De Turkse regering had Rusland niet op de hoogte gesteld van de aanwezigheid van de militairen. Volgens het ministerie heeft het Russische leger geen aanvallen uitgevoerd op plekken waar Turkse militairen waren.

VS veroordeelt

De Verenigde Staten eisen dat het Syrische regime van Bashar al-Assad en zijn bondgenoot Rusland hun „walgelijke" offensief in de Syrische provincie Idlib staken. Dat zei een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag.

„We staan naast onze NAVO-bondgenoot Turkije en blijven roepen om een onmiddellijk einde aan dit walgelijke offensief van het Assad-regime, Rusland en door Iran gesteunde strijdkrachten", zei de woordvoerder.

Troepen rukken verder op

De troepen van Assad, die militaire steun krijgt van Rusland, rukken de laatste weken steeds verder op in Idlib. De situatie dreigt daardoor te escaleren en zorgt voor een enorme vluchtelingenstroom richting Turkije.

Behalve de VS maant ook NAVO-topman Jens Stoltenberg het Syrische regime en „bondgenoot Rusland" het offensief te staken. Secretaris-generaal van de Verenigde Naties António Guterres reageerde bij monde van een woordvoerder dat hij de situatie in Idlib „met grote bezorgdheid" volgt en roept op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Turkse militairen gedood bij luchtaanval Syrië
Sluiten