Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 29 feb 2020 / 17:29 uur

Trump in zijn nopjes met basisakkoord met de Taliban

VN-chef António Guterres heeft een basisakkoord tussen de VS en de Taliban verwelkomd. Hij heeft daarbij beklemtoond dat de overeenkomst tot gevolg moet hebben dat het geweld in het land nu beperkt blijft. De Taliban en de VS hebben in Qatar een overeenkomst gesloten die moet gaan leiden tot een vredesregeling voor Afghanistan.

De partijen hadden afgesproken eerst te kijken of ze elkaar een week lang min of meer met rust konden laten. Washington vreesde dat de Taliban niet alle strijdende bendes of krijgsheren zouden beheersen. Maar het is een week lang relatief kalm geweest met nauwelijks aanslagen of aanvallen. Zo kon de ondertekening met toespraken van de Amerikaanse minister Pompeo (Buitenlandse Zaken) en een oprichter en leider van de Taliban, Abdul Ghani Baradar, zaterdag doorgaan.

Guterres hoopt dat de partijen nu net zo terughoudend blijven als afgelopen week. Het akkoord is voornamelijk een routekaart naar een echt bestand en vredesonderhandelingen. De EU heeft de ondertekening als „belangrijke eerste stappen" begroet. Ook de Nederlandse minister Blok (Buitenlandse Zaken) betitelde het als „een eerste stap naar vrede".

Begin van het einde

Trump heeft de ondertekening van het basisakkoord tussen de VS en de Afghaanse Taliban over de weg naar een vredesregeling toegejuicht als „het begin van het einde van Amerika’s langste oorlog".

Trump die weinig op heeft met buitenlandse militaire interventies, is in zijn nopjes met dit mogelijke succes in het buitenlandbeleid. „We werken eraan eindelijk de langste oorlog van de VS te stoppen en onze troepen terug naar huis te halen."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Trump in zijn nopjes met basisakkoord met de Taliban
Sluiten