Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 15 feb 2020
Leestijd: 1 minuut

Toch coronabesmetting op Westerdam, Nederlanders mogen niet naar huis

Er is toch een passagier van cruiseschip Westerdam besmet geraakt met het coronavirus. Het gaat om een 83-jarige Amerikaanse vrouw die in Maleisië is getest op het virus.

Het nieuws is reden om elf reizigers die mogelijk met de vrouw in contact zijn geweest niet toe te staan om naar Nederland te komen, zegt het RIVM tegen Hart van Nederland. Onder hen zijn mogelijk een of twee Nederlanders. Een woordvoerder van het RIVM kon daar geen definitief uitsluitsel over geven.

Het RIVM zegt dat de bevestiging van het ziektegeval reden is om een groep van elf mensen die via Maleisië naar Nederland zouden vliegen, de toegang te weigeren. Nederlanders die via Dubai vlogen kwamen zaterdag al aan op Schiphol. Voor hen gelden geen extra maatregelen, meldt een woordvoerder. „De Amerikaanse vrouw kreeg ziekteverschijnselen toen ze in Maleisië was. Het virus is zover nu duidelijk is pas besmettelijk vanaf dat stadium, dus is er geen reden om aan te nemen dat deze mensen ook zijn besmet. Maar uitsluiten kan ik het ook niet.”

Controle uit voorzorg

De GGD gaat alle 91 Nederlanders die op het cruiseschip Westerdam zaten, controleren op besmetting met het nieuwe coronavirus. Dat gebeurt uit voorzorg, heeft het RIVM zaterdag laten weten.

Het schip, met aan boord 1455 passasiers, waaronder de 91 Nederlanders, kwam donderdag aan in Sihanoukville in Cambodja, nadat de Westerdam door vijf andere landen was weggestuurd vanwege angst voor het nieuwe coronavirus. Daar mochten ze voor het eerst weer van boord.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.