Julia Osendarp
Julia Osendarp Nieuws 13 feb 2020 / 14:35 uur

‘Stalkerware’ geeft (ex)-partners makkelijk toegang tot telefoon

Duizenden Nederlanders worden stiekem door hun (ex)-partner via hun mobiele telefoon in de gaten gehouden Doormiddel van zogenoemde ‘stalkerware’ krijgt men makkelijk toegang tot privézaken. 

Dat meldt RTL Nieuws. De zogenoemde ‘stalkerware’ geeft toegang tot allerlei digitaal materiaal op een mobiele telefoon. Zo krijgt een nieuwsgierige (ex)-partner toegang tot WhatsApp gesprekken, foto’s, video’s of een locatie.

Ongegeneerd

Ook is het mogelijk om de microfoon of camera van het apparaat te hacken. Waardoor de ‘stalker’ ongegeneerd mee kan luisteren.

De applicatie stuurt stiekem data door naar een online dashboard van de (ex)- partner. Daarop kan hij of zij al het verzamelde materiaal bekijken. De app heeft meestal een niet herkenbare en algemene naam, zoals ‘System Update Service’.

Minderjarig kind

Een abonnement voor de app kost tussen de twintig en zestig euro per maand. Aanbieders noemen de software ‘een manier om je minderjarige kind in de gaten te houden’. Maar ook datingapps als Tinder en Happn zijn te traceren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Stalkerware’ geeft (ex)-partners makkelijk toegang tot telefoon
Sluiten