Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 29 feb 2020 / 15:26 uur

Schrikkeldag nog altijd populaire trouwdag

Zaterdag is het weer 29 februari, oftewel schrikkeldag. Die komt natuurlijk maar eens in de vier jaar voor. Tijd voor wat feitjes dus. 

Zo zijn er dit jaar ruim 11 duizend mensen jarig en is schrikkeldag nog altijd een populaire trouwdag, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Verjaardagen

Van de 11.000 mensen die zaterdag jarig zijn, worden er zes maar liefst 100 jaar oud. Verder vieren 466 kinderen die vier jaar geleden geboren werden, voor het eerst hun verjaardag op deze schrikkeldag.

In een schrikkeljaar worden op 29 februari iets minder kinderen geboren dan op een gemiddelde weekdag in februari. Zo werden er in 2016 op maandag 29 februari 466 kinderen geboren, terwijl op een gemiddelde maandag die maand 468 kinderen op de wereld werden gezet. Ook in eerdere schrikkeljaren is een dergelijk verschil zichtbaar: in 2012 werden er bijvoorbeeld op woensdag 29 februari 475 kinderen geboren, tegenover 508 op een gemiddelde woensdag die maand.

Populaire trouwdag

Volgens het CBS is schrikkeldag ook een populaire trouwdag. In februari wordt doorgaans niet veel getrouwd, maar de 29e blijft populair. Vier jaar geleden trouwden toen 428 stellen, tegen 277 op een gemiddelde maandag.

Ook vieren veel koppels hun huwelijksjubileum op schrikkeldag. Zaterdag doen 2200 echtparen dat. De meeste paren, 378, vieren dan dat ze vier jaar getrouwd zijn. 300 paren vieren hun robijnen huwelijk (40 jaar) en 12 stellen bereiken op schrikkeldag met 60 jaar huwelijk de status van diamanten bruidspaar.

Waarom schrikkeldag?

Een schrikkeldag is nodig, omdat de aarde niet precies in 365 dagen rond de zon draait. Het duurt bijna zes uur langer. Als er niet af en toe een extra dag aan de kalender wordt toegevoegd, zouden de seizoenen gaan schuiven. Juli zou op een gegeven moment in de winter vallen en januari in de zomer.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Schrikkeldag nog altijd populaire trouwdag
Sluiten