Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 7 feb 2020
Leestijd: 1 minuut

Schone of stoppende boer, kabinet trekt portemonnee

Alle varkensboeren die zich hebben aangemeld voor een uitkoopregeling, kunnen daarop rekenen. Minister van Landbouw Carola Schouten heeft 350 miljoen euro uitgetrokken om de stikstofuitstoot aan te pakken.

Voor de regeling meldden zich meer boeren aan dan ervoor begroot was. Begin deze week werd al bekend dat het kabinet had besloten veel geld uit te trekken voor een nieuwe regeling met betrekking tot de uitstoot in de landbouwsector.

Technieken

Van de beschikbaar gestelde 350 miljoen euro gaat het kabinet boerenbedrijven ‘gericht opkopen’. Dat betekent dat veehouders hun bedrijf voor een bepaald bedrag kunnen verkopen, als ze tenminste aan de voorwaarden voldoen.

Daarnaast wordt er 172 miljoen euro besteed aan technieken die boeren kunnen helpen bij het verminderen van de stikstofuitstoot van hun bedrijven. Bedrijfscoaches moeten boeren gaan helpen met geldzaken en het bij de bron aanpakken van stikstofuitstook. Daarnaast is het in de toekomst de bedoeling dat er extra geld wordt vrijgemaakt voor het hergebruiken van grondstoffen en moeten boeren die een vergunning hebben voor extra stikstofuitstoot, die ‘ruimte’ kunnen verhuren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.