Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 11 feb 2020 / 15:04 uur

Politiek en rederij zoeken oplossing cruiseschip Westerdam

Nederland zoekt een oplossing voor het cruiseschip Westerdam, dat uit vrees voor het nieuwe coronavirus ronddoolt in Aziatische wateren. De contacten lopen op diplomatiek en politiek niveau, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag.

Ook de rederij Holland-Amerika Lijn zelf werkt aan een oplossing voor het cruiseschip dat niet mag aanmeren in Thailand, uit angst voor verspreiding van het nieuwe coronavirus. De Westerdam kreeg eerder te horen dat het mocht aanmeren in een haven bij Bangkok, maar die toestemming werd dinsdag weer ingetrokken.

Niks tekort

Op het schip zitten 1455 passagiers en 802 bemanningsleden. Er zijn 80 Nederlanders aan boord, waaronder Flip Knibbe. Hij en veel andere Nederlandse passagiers willen graag naar huis, maar dat gaat lastig. De passagiers komen overigens niets tekort, er is volgens de minister nog genoeg voedsel en brandstof.

Live van de ms Westerdam

Gepostet von Flip Knibbe am Dienstag, 11. Februar 2020

Emoties

De Westerdam vaart onder Nederlandse vlag, maar is van de Amerikaanse rederij Holland-Amerika Lijn. Nederland trekt daarom ook op met de Verenigde Staten. „Onze volle inzet is om te zorgen dat het schip kan aanmeren en de mensen uit hun benarde positie worden bevrijd", zegt minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken). „De gesprekken lopen nog."

„Het coronavirus doet emoties oplaaien", aldus Blok. Het is dan ook „niet verrassend dat landen voorzichtig zijn met het toelaten van schepen".

Reageer op artikel:
Politiek en rederij zoeken oplossing cruiseschip Westerdam
Sluiten