Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 23 feb 2020

Omstreden carnavalsstoet Aalst leidt tot felle internationale kritiek

De omstreden carnavalsoptocht in het Vlaamse Aalst is zondag zonder incidenten verlopen, maar heeft wel tot felle internationale reacties geleid.

De burgemeester was niet ingegaan op oproepen vanuit onder meer Israël om de optocht te verbieden, vanwege de aanwezigheid van als ‘antisemitisch’ beoordeelde praalwagens.

Felle kritiek

Diverse wagens voerden, net als vorig jaar, karikaturen van orthodoxe joden mee, poppen met grote neuzen en zwarte pijpenkrullen. En net als vorig jaar leidde dat tot redelijk wat conflicten vooraf. Unesco schrapte zelfs de in 2010 verleende erkenning van het Aalster carnaval als ‘immaterieel cultureel erfgoed’.

Via Twitter werd zondag ook volop kritiek geuit. Zo riep het AJC Transatlantic Institute, de Europese afdeling van het Amerikaans Joods Comité, de EU op tot het instellen van een onderzoek naar het „haatfestival dat bekendstaat als Aalst Carnaval". Het Amerikaanse Holocaust Memorial Museum zegt dat „evenementen zoals Aalst Carnaval die antisemitisme promoten en haat en mogelijk geweld aanwakkeren, door alle geledingen van de maatschappij moeten worden afgekeurd."

De tekst gaat verder onder de tweets. 

Oproep tot veroordeling

De Belgische premier Sophie Wilmès zei zondag dat de optocht „afbreuk doet aan onze waarden en de reputatie van ons land". Maar zij benadrukte ook de vrijheid om te „bekritiseren, te blasfemeren en te karikaturiseren". Het is volgens haar aan justitie om te beoordelen of hierbij in Aalst wettelijke grenzen zijn overschreden.

Het Belgische Forum der Joodse Organisaties noemde de karikaturen „nog pijnlijker dan vorig jaar". Eerder sprak ook de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Katz er schande van en vroeg om een verbod.

Vrijheid van meningsuiting

Maar burgemeester Christoph d’Haese zich daar niet in vinden. Hij noemde zondag het carnaval in Aalst „een feest van de vrijheid van meningsuiting". Het is traditie in Aalst om bevolkingsgroepen te kijk te zetten. Er waren praalwagens die de draak staken met allochtonen, transgenders, klimaatactivisten of de katholieke kerk. Geen bevolkingsgroep is heilig. „Humor is vaak scherp", aldus d’Haese, die zei „geen burgemeester van censuur te willen zijn".

Toch waren alle verloven van de politie ingetrokken om voorbereid te zijn op incidenten, zoals vorig jaar toen een man in zijn auto inreed op de carnavalsstoet.

Mikpunt

Carnavalsgroep De Zwiejtollekes had zijn wagen wel aangepast. De joodse figuren maakten nu samen met andere groepen deel uit van een soort schietkraam. „We laten zien dat we met iedereen kunnen opschieten maar ons niet laten doen. Met schietschijven op ons kostuum maken we ook van onszelf een mikpunt." Maar er was ook een grote joodse figuur met opmerkelijk lange tenen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Omstreden carnavalsstoet Aalst leidt tot felle internationale kritiek
Sluiten