Metro
Metro Nieuws 27 feb 2020 / 07:47 uur

Omstreden advertentie voor lichaamsdonatie: ‘Een goedkoop alternatief’

Het klinkt luguber: een lichaam doneren aan de wetenschap als een ‘goedkoop alternatief voor een uitvaart’. Het bedrijf RISE Labs adverteert met dit soort teksten. 

Uit onderzoek van Nieuwsuur blijkt dat sinds begin vorig jaar tientallen mensen zich hebben aangemeld bij RISE Labs. Het bedrijf is een dochteronderneming van een groot Amerikaans bedrijf dat handelt in lichaamsdelen van mensen die na hun dood hun lichaam doneren aan de wetenschap.

Body brokers

In december 2018 meldde Nieuwsuur dat universitair medisch centra in Amsterdam en Rotterdam lichaamsdelen hadden aangekocht van Amerikaanse bedrijven. Deze zogenoemde ‘body brokers’ maken hoge winsten en informeren klanten niet over de bestemming van de lichaamsdelen.

De lichaamsdelen werden destijds door Nederlandse universiteiten gebruikt voor onderzoek. De Nederlandse universiteiten zeggen tegenwoordig niet meer samen te werken met deze body brokers en dus ook niet met RISE Labs. Vermoedelijk gaan lichaamsdelen naar (buitenlandse) bedrijven in de medische technologie of farmacie.

Het bedrijf staat Nieuwsuur niet te woord en ook het ministerie van Volksgezondheid kan weinig over de kwestie zeggen. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) zegt in een reactie dat RISE Labs samenwerkt met universiteiten, producenten van medische apparatuur en farmaceutische bedrijven.

Winstoogmerk

Discutabel is het commerciële imago van RISE Labs en de manier van adverteren naar potentiële klanten toen. Het bedrijf levert namelijk ook organen aan organisaties met een winstoogmerk. Een bedrijf mag volgens wetgeving geen geld bieden voor het doneren van een lichaam. RISE Labs hangt een financieel voordeel in hun advertenties aan lichaamsdonatie.

Minister De Jonge zegt tegen Nieuwsuur dat hij het acceptabel vindt dat er winst wordt gemaakt, „omdat dit leidt tot vooruitgang in onze gezondheidszorg”. Wel komt hij met een nieuwe wet waarin duidelijker moet worden vastgelegd wat er precies wel en niet mag.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Omstreden advertentie voor lichaamsdonatie: ‘Een goedkoop alternatief’
Sluiten