Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 2 feb 2020 / 09:00 uur

Nu ook miljoenenstad buiten Chinese provincie Hubei afgesloten

Voor het eerst sinds de uitbraak van het nieuwe coronavirus in China hebben de autoriteiten ook een miljoenenstad buiten de zwaar getroffen provincie Hubei van de buitenwereld afgesloten.

Het gaat om de negen miljoen inwoners tellende stad Wenzhou, zo’n 800 kilometer ten oosten van de stad Wuhan waar het virus voor het eerst opdook.

Om de dag boodschappen doen

Voor de inwoners van Wenzhou zijn er onder meer beperkingen op hoe vaak ze naar buiten mogen. Elk gezin kan één lid kiezen die om de dag boodschappen kan doen, kondigde het stadsbestuur zondag aan. Anderen mogen het huis niet verlaten.

Het openbaar vervoer is stilgelegd, evenals de busdiensten naar andere regio’s in het land. Het wegverkeer is tijdelijk afgesloten op 46 betalings- en controlepunten op de toegangswegen tot de metropool. Er zijn er nog maar negen open. Scholen en universiteiten blijven voorlopig tot 1 maart gesloten.

Verspreiding via spijsvertering

Met 661 gevallen heeft de provincie Zhejiang, waarin Wenzhou ligt, na de provincie Hubei het hoogste aantal bevestigde besmettingen. Het virus zou zich ook via de spijsvertering kunnen verspreiden. Dat zeggen Chinese wetenschappers. Ze hebben het virus nu ook gevonden in ontlastingsmonsters en rectale uitstrijkjes, nadat bleek dat sommige besmette patiënten alleen diarree hadden, in plaats van koorts. Eerder werd vastgesteld dat het virus zich via druppeltjes speeksel of slijm van mens op mens verspreidt.

Het virus heeft meer dan 14.000 mensen in heel China besmet, 304 mensen zijn inmiddels bezweken.

.

Reageer op artikel:
Nu ook miljoenenstad buiten Chinese provincie Hubei afgesloten
Sluiten