Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 1 feb 2020
Leestijd: 1 minuut

Noodtoestand in hoofdstad Australië vanwege bosbranden

De Australische autoriteiten hebben inwoners van de hoofdstad Canberra opgeroepen waakzaam te zijn vanwege de verder oplaaiende natuurbranden in de omgeving van de stad.

De harde wind, gebrek aan neerslag en temperaturen tot 41 graden wakkeren de branden aan en die bedreigen de buitenwijken van de stad.

„De combinatie van extreme hitte, wind en het droge landschap brengt de zuidelijke buitenwijken van Canberra de komende dagen in gevaar’’, zei Chief Minister Andrew Barr vrijdag.

Onvoorspelbaar

De bosbrand, genaamd ‘Orroral Valley Fire’, bevindt zich in Namadgi National Park. Dat is een gebied tussen Canberra en New South Wales. De brand verspreidt zich razendsnel en heeft al 18.500 hectare, of bijna 8 procent van het totale landoppervlak van het grondgebied, in de as gelegd.

Deze brand bedreigt nu de huizen in de zuidelijke buitenwijken van Canberra. „Het vuur kan heel onvoorspelbaar en oncontroleerbaar worden’’, zei Barr.

Honderden brandweerlieden bestrijden de brand, die vermoedelijk maandag is begonnen door de lichten van een helikopter.

Aanhoudende droogte

Barr zei dat Canberra „geconfronteerd wordt met de ergste bosbranddreiging sinds de verwoestende branden van 2003’’. Toen werd er 160.000 hectare land verwoest, kwamen vier mensen om het leven en gingen bijna 500 huizen in vlammen op.

Australië heeft al sinds september vorig jaar last van extreme bosbranden. 32 mensen en naar schatting 1 miljard dieren zijn tot nu toe omgekomen door het vuur. Meer dan 2.000 huizen zijn door het vuur verwoest. Branden komen normaal gesproken jaarlijks voor op het continent maar het bosbrandenseizoen was deze keer bijzonder vroeg en intens vanwege voortdurende droogte in Australië.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.