Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 5 feb 2020
Leestijd: 2 minuten

Nieuw medicijn maakt pinda-allergie minder dodelijk

Een pinda-allergie is een van de meest voorkomende allergieën. Een minimale hoeveelheid kan bij sommige mensen al snel leiden tot ernstige reacties. Nu blijkt dat er misschien een behandeling voor is.

De ‘Food and Drug Administration’ in de Verenigde Staten keurde onlangs een geneesmiddel goed dat kinderen tussen de 4 en 17 jaar oud zou kunnen helpen bij de behandeling van hun allergie.

Het gaat om het medicijn Palforzia. Dat zou ervoor zorgen dat kinderen minder hevig op pinda’s reageren wanneer ze die toch per ongeluk binnenkrijgen.

Geen genezing

De behandeling werkt als volgt: gebruikers krijgen gedurende zes maanden kleine, maar steeds toenemende hoeveelheden pinda-proteïnen onder medisch toezicht toegediend. Vervolgens blijven ze dagelijks een dosis innemen. Op deze manier bouwen de kinderen hun weerbaarheid tegen pinda’s op.

Het medicijn kan een pinda-allergie niet genezen, maar werkt slechts belemmerend. Je zal dus allergisch voor pinda’s blijven. Uit het onderzoek kwam naar voren dat twee op de drie kinderen geen allergische reactie kregen op een dosis vergelijkbaar met twee pindanoten, nadat zij maandenlang iedere dag een beetje pinda-proteïnen in hadden genomen.

Risico’s

Één op de tien deelnemers moest stoppen met de behandeling wegens een te heftige reactie. Volgens Het Laatste Nieuws is het gebruik van het medicijn dan ook niet zonder risico’s. De kans op anafylaxie, een ernstige vorm van voedselallergie met kans op een fatale afloop, blijft bestaan.

Patiënten lopen het meeste risico op een anafylaxie tijdens en nadat de dosis van pinda-proteïnen wordt verhoogd.

Palforzia is een poeder en wordt gemaakt van echte pindanoten. Je kunt het mengen door vloeibaar eten als yoghurt of appelmoes. Het medicijn is vooralsnog alleen beschikbaar in de Verenigde Staten. Halverwege 2020 zal worden besloten of het medicijn ook op de Europese markt zal komen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.