Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 6 feb 2020 / 19:15 uur

Nederlandse verdachten drugshandel Sziget-festival gaan in beroep

De Nederlandse topsprinter Roelf B. en Gert-Jan N., die verdacht worden van het verkopen van drugs tijdens het Sziget muziekfestival in Boedapest gaan in beroep tegen de verlenging van hun voorarrest.

De rechtbank in Boedapest maakte donderdag bekend dat de twee nog zeker tot 9 mei vast blijven zitten. B. en N. werden afgelopen augustus opgepakt tijdens Sziget in Boedapest.

Woensdag meldde de rechtbank al dat hun voorarrest werd verlengd maar gaf nog geen datum. De rechter acht het gevaar groot dat de twee twintigers uit Stadskanaal ontsnappen aan justitie, aldus de rechtbank donderdag.

Levenslange gevangenisstraf

Omdat de verdachten onder Hongaarse wetgeving „mogelijk een levenslange gevangenisstraf krijgen is er een risico van onderduiken”, verklaart de rechtbank verwijzend naar de „materiële ernst van de misdaad van drugshandel die zorgvuldig werd georganiseerd.” Ook zou er kans zijn op herhaling.

Het betreft een voorlopige uitspraak waartegen beroep is aangetekend door de advocaten van de twintigers. De kans lijkt klein dat het voorarrest wordt opgeheven wegens de omvang van de vermeende drugshandel, vindt de rechtbank. „Drugs en distributieapparatuur voor drugs werden bewaard in hun tent op het festivalterrein, in kluizen en in hun wagen. Er werd ook een prijslijst opgesteld voor de verkoop van drugs,” stelt de rechtbank.

Strenge drugswetten

De Hongaarse politie ontdekte onder meer bijna 2700 xtc-pillen en een grote hoeveelheid joints. De drugs hadden een straatwaarde van ongeveer 100 miljoen forint, zo’n 300.000 euro. De rechtbank zegt te begrijpen dat beide jonge mannen geliefden hebben in Nederland en dat een van hen een carrière als atleet heeft, maar dat dat geen reden is om de hechtenis op te heffen. „Daarvoor is de omvang van deze zaak te groot.” De drugswetten in Hongarije behoren tot de strengste van Europa.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nederlandse verdachten drugshandel Sziget-festival gaan in beroep
Sluiten