Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 10 feb 2020 / 14:02 uur

Migratie-mbo’er nog altijd minder snel aan het werk

Mbo’ers met een migratieachtergrond vinden na hun afstuderen nog altijd minder snel werk dan mbo’ers zonder migratieachtergrond. Een jaar na afstuderen zijn is de kans op een baan bijna twintig procentpunt kleiner.

Dat blijkt uit onderzoek van SEO Economisch Onderzoek. De verschillen kunnen door de onderzoekers maar deels verklaard worden. Ze hebben het vermoeden dat discriminatie door werkgevers hier een rol bij speelt. Ook studiekeuze en de gezinssituatie van de jongeren spelen een rol.

Zowel tussen wel of geen migratieachtergrond, als tussen geslacht zit een groot verschil. Van de jongens zonder migratieachtergrond vindt meer dan 87 procent een jaar na afstuderen werk, tegenover bijvoorbeeld 63 procent van jongens met een Marokkaanse achtergrond.

Vooral de meisjes met migratieachtergrond hebben het moeilijk bij het vinden van een baan: bijna 58 procent van de meisjes van Antilliaanse afkomst heeft een jaar na afstuderen een baan, tegenover 85 procent van de meisjes zonder migratieachtergrond.

Droom knakken

Onderwijsminister Ingrid van Engelshoven vraagt zich af of discriminerende werkgevers zich wel „beseffen wat ze aanrichten". Zij die mbo’ers met een migratieachtergrond buiten de deur houden „knakken een droom", waarschuwt ze.

Volgens Van Engelshoven discrimineren werkgevers zowel bewust als onbewust. Discriminatie is niet alleen onacceptabel, werkgevers snijden zichzelf in de vingers, zegt de minister. „Ik hoor werkgevers klagen over tekorten, terwijl er tegelijkertijd sprake is van discriminatie."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Migratie-mbo’er nog altijd minder snel aan het werk
Sluiten