Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 27 feb 2020 / 06:51 uur

Meer drugslabs in Nederland, aantal dumpingen daalt

De politie heeft vorig jaar meer productie- en opslaglocaties van synthetische drugs ontdekt dan in 2018. Het aantal dumpingen nam sterk af.

Dat blijkt uit het Landelijk Overzicht Synthetische Drugs 2019 van de politie. In 2018 werden 92 dumpingen aangetroffen, vorig jaar waren dat er 191. Door de toename van het aantal drugslabs en opslaglocaties heeft de politie niet de indruk dat er minder drugs in Nederland worden geproduceerd. Max Daniel, portefeuillehouder drugs binnen de politie, zegt: „Mogelijk wordt vaker drugsafval geloosd in het bodem- en oppervlaktewater."

Crystal meth

De politie ziet een lichte stijging bij het aantal ontdekte drugslaboratoria. In 2018 waren dit er 82, vorig jaar waren het er 90. Het aantal opslaglocaties steen van 79 naar 85. De meeste opslag- en productielocaties vond de politie in de zuidelijke provincies en in het oosten van Nederland.

Een opvallende ontdekking is de toename van zeven naar negen productielocaties voor crystal meth. „Tot enkele jaren terug werden methlabs niet of nauwelijks aangetroffen in ons land", zegt Daniel. „Omdat de verkoopprijs van crystal meth aanzienlijk hoger ligt dan die van xtc of amfetamine, zijn de te behalen winsten groot. Mogelijk is dat voor Nederlandse drugsproducenten de reden om over te stappen op crystal meth."

Reageer op artikel:
Meer drugslabs in Nederland, aantal dumpingen daalt
Sluiten