Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 2 feb 2020
Leestijd: 1 minuut

Marokkanen-tweet Baudet ging om kaartcontrole

Vrijdagavond twitterde en instagramde Thierry Baudet over ‘dierbare vriendinnen’ die in de trein werden lastiggevallen door vier Marokkanen. NS spreekt de tweet tegen: het zou ‘gewoon’ gaan om een kaartcontrole. 

Op de Instagramfoto over het incident is een van de mannen te zien. „Aangifte doen is natuurlijk volstrekt zinloos. Oh lieve, kinderlijk naïeve Nederlanders! Stem nou toch eindelijk voor verandering. Breek los uit politiek correct gelul! Red dit land!”, schreef de Forum voor Democratie-leider erbij, afsluitend met een hashtag van zijn partij.

Klopt niet

De politicus kreeg duizenden hartjes op de foto, maar al snel klonk via social media dat het verhaal niet zou kloppen. De vrouwen werden door NS-medewerkers gecontroleerd op de vervoersbewijzen, zo vertelden ooggetuigen.

Zondagmiddag werd dat ook bevestigd door de NS. De medewerkers waren in burger gekleed: dat doet het bedrijf vaker om zwartrijders te misleiden.

Een woordvoerder vertelde aan NOS dat de vrouwen niet geloofden dat de controleurs bij de NS werkten. Ze lieten hun legitimatie zien maar pas nadat er een agent in burger bij kwam, geloofden de vrouwen de kaartcontrole en lieten zij hun geldige bewijzen zien. Baudet reageerde nog niet op de ophef.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.