Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 19 feb 2020 / 19:00 uur

Man die copy-paste uitvond overleden

Knippen en plakken, de meeste van ons kunnen niet meer zonder. De man die deze inmiddels onmisbare functie uitvond, is maandag op 74-jarige leeftijd overleden.

De Amerikaanse computerpionier Larry Tesler bedacht in de jaren ’70 een manier om stukken tekst te knippen, te kopiëren en te plakken. ‘Cut, copy and paste’, noemde hij het. De handige functie wordt tegenwoordig overal gebruikt.

Omslachtige systemen

Toen Tesler zijn uitvinding deed, werkte hij voor het bedrijf Xerox. Hij had een hekel aan de omslachtige systemen waar hij mee moest werken en wilde daarom dat er een eenvoudigere manier kwam.

Na zijn tijd bij Xerox ging Tesler aan de slag bij Apple. Daar ontwikkelde hij de Lisa- en Macintosh-computers. Die zorgden ervoor dat het grote publiek kennismaakte met copy-pasten. Tesler werkte voor Apple ook aan de Newton MessagePad, een draagbare computer waarbij mensen rechtstreeks op het scherm konden werken, de voorloper van de iPhone en iPad.

Baanbrekende projecten

Bij veel baanbrekende projecten speelde hij een rol. „Ik word ten onrechte de vader van de grafische gebruikersomgeving van de Macintosh genoemd. Dat was ik niet. Maar een vaderschapstest zal me misschien wel aanwijzen als een van de grootouders”, zei hij daar zelf over. Later werkte Tesler nog voor Amazon en Yahoo!

Op internet kreeg Tesler woensdag een passend eerbetoon. Uitvinder van copy-paste overleden, copy-pasteten Twitteraars massaal.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Man die copy-paste uitvond overleden
Sluiten