Metro
Metro Nieuws 2 feb 2020 / 19:58 uur

Kritiek op gezondheidsserie Gwyneth Paltrow

De Britse gezondheidsdienst (NHS) heeft Gwyneth Paltrow op de vingers getikt om haar Netflix-serie The Goop Lab. De serie brengt een ‘aanzienlijk gezondheidsrisico’ met zich mee, waarschuwt de dienst.

In de zes afleveringen geeft de actrice tips voor een beter leven. Het zijn naast gesprekken met dokters en onderzoekers veelal alternatieve therapieën om aan de slag te gaan met fysieke en mentale problemen.

Geen medisch advies

Netflix zegt in een disclaimer bij de serie al wel dat het gaat om ‘entertainment’ en dat de serie niet bedoeld is als medisch advies. NHS-directeur Simon Stevens vindt dat het bedrijf van de actrice slecht bezig is. Hij zegt tegen de BBC dat de makers van de serie verkeerde informatie verspreiden.

Mensen denken bij nepnieuws volgens Stevens al snel aan politiek en niet aan gezondheid – wat veel gevaarlijker is. „Vroeger verspreidde fake news zich van mond tot mond, maar tegenwoordig gaan leugens met een druk op de knop de wereld rond, voordat de waarheid is achterhaald.”

In een reactie zegt Goop, zoals Paltrows bedrijf heet, dat ze „zo transparant mogelijk werkt bij onderwerpen die nog niet volledig door de wetenschap onderbouwd zijn.” Onlangs was het bedrijf ook in het nieuws nadat Paltrow vaginakaarsen uitbracht.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Kritiek op gezondheidsserie Gwyneth Paltrow
Sluiten