Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 10 feb 2020
Leestijd: 2 minuten

Huisartsen controleren ook op coronavirus

Bij veertig huisartspraktijken worden patiënten niet alleen op griep, maar ook op het nieuwe coronavirus gecontroleerd. 

„Het is belangrijk om te starten met het monitoren van het nieuwe coronavirus voordat het virus daadwerkelijk in Nederland circuleert", stelt het Nivel. Het gaat om de huisartspraktijken die voor het Nivel het aantal mensen met griep in Nederland registreren.

De kans op verspreiding van het virus in Nederland is aanwezig, maar volgens het instituut is het niet aannemelijk dat het virus wordt aangetroffen. Ook is het niet zo dat alle huisartsen mensen met griepachtige verschijnselen gelijk gaan testen op het virus. Dan doen ze alleen bij verdenkingen op aanwezigheid van het virus. Wanneer iemand met griepklachten in de afgelopen veertien dagen in contact is geweest met iemand die het virus heeft opgelopen of iemand met klachten die net uit China terug is gekomen.

Wanneer er een patiënt met het coronavirus wordt gesignaleerd, dan maakt de huisarts daar melding van bij de GGD. „Het RIVM en de GGD kunnen dan snel maatregelen nemen om verspreiding tegen te gaan", aldus het Nederlands Instituut voor Onderzoek van de Gezondheidszorg.

In alle landen om ons heen zijn al besmettingsgevallen van het coronavirus vastgesteld. Het gaat om Duitsland (14), Frankrijk (11), het Verenigd Koninkrijk (4), Spanje (2) en België (1).

Virus tackelen

Volgens de Europese Commissie is het cruciaal dat de hele internationale gemeenschap de krachten bundelt in de strijd tegen het virus. Nu het naar steeds meer landen uitbreidt, moet alle nadruk liggen op coördinatie en samenwerking om de epidemie te stoppen, zei EU-commissaris Janez Lenarčič maandag in het centrum voor noodsituaties in Brussel.

De EU-ministers voor Gezondheid komen donderdag bijeen in Brussel om de aanpak te bespreken. De commissie blijft „op alle fronten" actief om de virusuitbraak te tackelen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.