Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 5 feb 2020 / 07:19 uur

GL en PvdD: vuurwerk in de ban, tenzij het geen kwaad kan

Volgens GroenLinks en de Partij voor de Dieren moet niet alleen kindervuurwerk, maar ook onschadelijk zwaarder vuurwerk toegestaan blijven. 

Door wat ruimte te laten voor uitzonderingen hopen ze de Tweede Kamer te winnen voor een strenger verbod dan alleen maar het uitbannen van knalvuurwerk en vuurpijlen, zoals het kabinet voorstelt.

De twee oppositiepartijen hebben eigenhandig een wet geschreven die in principe al het consumentenvuurwerk verbiedt dat tot dusver met de jaarwisseling werd afgestoken. Niet alleen vuurpijlen en rotjes, maar ook grondbloemen en sierpotten. Kindervuurwerk als sterretjes en knalerwten, die het hele jaar zijn toegestaan, mogen wel blijven.

Moeilijk aanpakken

GroenLinks en PvdD kwamen in actie omdat de plannen van het kabinet ‘half werk’ zouden zijn. De politie zou overtreders van het gedeeltelijke verbod dat het kabinet voorstaat moeilijk kunnen aanpakken. En mens en dier blijven hinder ondervinden of zelfs gevaar lopen, vinden de twee partijen. Ze presenteren hun initiatiefwet woensdag, de dag dat de Kamer zich over vuurwerk buigt.

Maar de Kamer loopt er nog niet warm voor. Door uitzonderingen te maken voor vuurwerk dat uit onderzoek en na overleg met bijvoorbeeld de politie en artsen ‘relatief veilig blijkt voor mens, dier en milieu’, hopen GL en PvdD daar verandering in te brengen. Zulk vuurwerk moet verder niet ‘oneigenlijk’ gebruikt kunnen worden, tekenen ze aan. En het ook niet moeilijker maken voor de politie om het vuurwerkverbod te handhaven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
GL en PvdD: vuurwerk in de ban, tenzij het geen kwaad kan
Sluiten