Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 1 feb 2020 / 14:05 uur

Gevolgen Chinees toerisme naar Nederland nog niet duidelijk

Sinds de uitbraak van het coronavirus lijken toeristische trekpleisters in Nederland omzet mis te lopen doordat Chinezen hun reis annuleren. Dat is bijvoorbeeld te zien aan Giethoorn, waar het aantal Chinese toeristen dit jaar minder is.

Maar de werkelijke gevolgen zijn nog niet duidelijk. Het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) gaat nu meten wat precies de gevolgen van het virus zijn voor het Chinese toerisme naar Nederland.

De gevolgen zullen rond eind maart of begin april pas blijken. Er wordt gekeken naar de gevolgen van het staken van vluchten naar en vanuit China en of er annuleringen van (groeps)reizen te verwachten zijn.

Wachten op tulpenseizoen

„Het is heel lastig om daar nu uitspraken over te doen, aangezien we niet weten hoelang de reisbeperkingen duren en hoe het virus zich verder verspreidt", zegt Elsje van Vuuren van het NBTC. Volgens haar wordt dat vooral duidelijk bij aanvang van het ‘tulpenseizoen’ eind maart, als normaal gesproken grote groepen Chinezen de Keukenhof, maar ook Giethoorn, de Zaanse Schans of Nuenen (het kerkje van Vincent van Gogh) bezoeken.

De Zaanse Schans, een grote toeristische trekpleister voor Aziaten, merkt nog niet veel van een geringere belangstelling. „Maar we verkopen geen kaarten dus het is moeilijk te meten en het is sowieso laagseizoen. Het zou me wel verbazen als we er helemaal níets van zouden merken", aldus een woordvoerder.

Laagseizoen

Vorig jaar kwamen 380.000 Chinezen naar Nederland en het is niet aannemelijk dat dat aantal door het coronavirus dit jaar zal groeien. Onderzoek van NBTC moet aangeven wat de impact kan zijn. „Maar vergeet niet dat we jaarlijks 6 miljoen gasten uit Duitsland ontvangen", relativeert ze de mogelijke effecten.

Giethoorn

Toch is er in Giethoorn tot dusver maar één annulering van een groepsreis geweest, blijkt volgens Gabriella Esselbrugge uit een rondgang onder elf toeristenbedrijven in die bij Chinezen geliefde Overijsselse plaats. Esselbrugge heeft nog geen afzeggingen in haar hotel De Dames van De Jonge gekregen: „Het is laagseizoen, maar toch zijn zes kamers bezet door gasten uit China. En we krijgen ook nog steeds nieuwe boekingen binnen."

Maar Miriam Slomp-Dekkers van hotel De Pergola in Giethoorn heeft mogelijk wel al gevolgen gemerkt van het virus. „Vorige week heb ik maar liefst 58 annuleringen ontvangen van mensen uit Aziatische landen die in februari naar Giethoorn zouden komen”, legde ze eerder deze week al uit aan Metro. De eigenaresse van het hotel ontvangt wel vaker annuleringen, maar het aantal van afgelopen weken is „wel extreem”. Of dit echt door de uitbraak van het coronavirus komt, durft ze niet te zeggen.

Drijvende kracht

Gabriella Esselbrugge is sinds 2005 de drijvende kracht achter de komst van Chinese toeristen naar Giethoorn. Daarnaast drijft ze zes horecabedrijven met de naam Holland Giethoorn in China en ijvert ze voor het verspreiden van Nederlandse gastvrijheid in dat land.

Afgelopen donderdag keerde ze terug uit China na een bezoek aan Shanghai, Chengdu, Peking en het Dafeng Holland Flower Park in de provincie Jiangsu. „Mensen zijn daar niet in paniek, ze volgen alle instructies netjes op. Zelf zijn we vijf keer op onze temperatuur gecontroleerd en moesten we ook formulieren invullen, maar verder hebben we geen enkele last ondervonden", aldus Esselbrugge.

Uit voorzorg zijn haar zes horecabedrijven in China gesloten en zitten 24 personeelsleden noodgedwongen thuis. „Maar er is niemand ziek, gelukkig."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Gevolgen Chinees toerisme naar Nederland nog niet duidelijk
Sluiten