Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 4 feb 2020 / 12:07 uur

Gevangenen krijgen eigen telefoon en celsleutel

Gevangenen in Nederland krijgen een eigen vaste beveiligde telefoon in hun cel. Ook krijgen ze een sleutel waarmee ze de cel van buiten dicht kunnen doen. Het klinkt chique, maar is geboren uit noodzaak.

Met die maatregelen wil minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) de werkdruk in de gevangenissen terugdringen en agressie onder de gedetineerden tegengaan.

Gesprekken opgenomen

De telefoon en sleutel zijn geen luxemaatregel. In diverse gevangenissen zijn de afgelopen tijd tests gehouden, om te kijken hoe er iets aan de werkdruk en agressie kan worden gedaan. Dekker benadrukt dat de telefoon in principe hetzelfde werkt als de gedeelde telefoon buiten de cel waar gevangenen nu gebruik van kunnen maken. Bepaalde nummers zijn afgesloten, en er kan niet onbeperkt en op elk moment van de dag gebruik van worden gemaakt. Ook kunnen gesprekken worden opgenomen en teruggeluisterd.

„Een beveiligde betaaltelefoon op cel zorgt voor meer rust onder gedetineerden, omdat het incidenten zoals vechtpartijen op de afdeling voorkomt bij het gebruik van de gemeenschappelijke telefoon", schrijft Dekker aan de Tweede Kamer. „Die problemen zijn vooral het gevolg van de beperkte tijd dat de gemeenschappelijke telefoon beschikbaar is." Doordat personeel niet meer bij dit soort opstootjes hoeft in te grijpen, neemt ook de werkdruk af.

Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming). /ANP

Minder wantrouwen

Met de eigen sleutel kunnen gevangenen alleen hun cel van buiten afsluiten. Door deze maatregel kunnen gevangenen „hun persoonlijke eigendommen afschermen", zonder dat daarvoor elke keer een medewerker moet worden opgetrommeld. „Het zelf kunnen afsluiten van de celdeur zorgt voor minder wantrouwen, beter gedrag van gedetineerden en een positievere sfeer op de afdeling", voegt Dekker toe.

Het uitgeven van sleutels kan volgens Dekker direct gebeuren. In tien Penitentiaire Inrichtingen (PI) kunnen gevangenen nog dit jaar de nieuwe telefoons gebruiken. Bij de rest van de PI’s worden ze in de komende jaren onderdeel van geplande verbouwingen.

Alleen gedetineerden op normale afdelingen krijgen de telefoon en celsleutel. Op bijvoorbeeld de Extra Beveiligde Inrichting in Vught, of de terroristenafdeling worden de maatregelen niet doorgevoerd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Gevangenen krijgen eigen telefoon en celsleutel
Sluiten