Elselotte Smink
Elselotte Smink Nieuws 20 feb 2020
Leestijd: 1 minuut

‘Geen sigaretten meer bij supermarkten en tankstations’

Als het aan een meerderheid van de Tweede Kamer ligt, zijn er al komend jaar geen sigaretten meer te vinden bij tankstations en supermarkten. 

Het kabinet moet daarom een deal maken met de moederbedrijven. Donderdag komen CDA en ChristenUnie met de plannen hiervoor, bij een debat over de uitbreiding van het rookverbod met elektronische sigaretten, schrijft het AD

Uitstalverbod

Winkels kunnen daarna gedwongen worden met een wettelijke verplichting. Momenteel zijn supermarkten nog druk met het uitstalverbod. Vanaf 1 juli mag tabak niet meer in het zicht van klanten staan. Kleinere verkooppunten hebben iets langer de tijd, tot 1 januari 2021.

Een meerderheid van CDA, ChristenUnie, D66, SP, GroenLinks, PvdA, 50Plus, Partij voor de Dieren en SGP, bij elkaar 91 zetels, vindt dat niet ver genoeg gaan. Zij willen dat de staatssecretaris van Volksgezondheid zorgt voor een afbouw tot nul.

‘Juist meer verkooppunten’

„Als ik om mij heen kijk in de stad lijken er steeds meer supermarkten bij te komen en dus meer verkooppunten. Terwijl we in het preventieakkoord juist een daling hebben afgesproken”, zegt Anne Kuik (CDA). In de toekomst zouden tabak en sigaretten na een totaalverbod alleen nog in speciaalzaken verkrijgbaar zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.