Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 12 feb 2020 / 08:11 uur

Explosies in Amsterdam en Limburg door bombrieven

In een postkamer van een bedrijf in Amsterdam heeft woensdagochtend een explosie plaatsgevonden. Dat meldt de politie op Twitter.

De explosie vond woensdag even voor 08.00 uur plaats in een bedrijfspand op de Bolstoen in Sloterdijk. Er is een bombrief ontploft in een postsorteercentrum van ABN AMRO. Alle post die mensen naar de bank sturen, wordt via dat kantoor verwerkt, zegt een ABN-woordvoerder. De woordvoerder wilde niet zeggen of het explosief was geadresseerd aan ABN AMRO.

De brief bevatte een explosief dat zwaar lichamelijk letsel had kunnen aanrichten. Er raakte niemand gewond. De politie kan niet zeggen of er mensen in het pand aanwezig waren tijdens de explosie.

Meerdere bombrieven

In een postsorteerbedrijf in het Limburgse Kerkrade vond woensdagochtend ook een explosie plaats. Dat gebeurde ronde 08.30 uur. Het bedrijf is ontruimd en het Team Explosieven Verkenning komt ter plaatse om onderzoek te doen, zo stelt de politie. Ook daar raakte niemand gewond. Wel waren er negen mensen in het pand toen het gebeurde. Zij zijn opgevangen bij een naastgelegen bedrijf. Het is nog onbekend of er een verband is met de ontploffing van het poststuk in Amsterdam.

De afgelopen tijd werden in het land al meerdere bombrieven aangetroffen, waaronder in Rotterdam, Utrecht en Maastricht. De meest recente werd vrijdag gevonden, in een postsorteercentrum aan de Australiëhavenweg in Amsterdam.

Adressticker

De brief van vrijdag werd herkend aan dezelfde verdikking die eerdere brieven ook hadden. Een adressticker van het Rotterdamse incassobureau Centraal Invorderings Bureau (CIB) als afzender ontbrak, maar heeft er waarschijnlijk wel op gezeten. Eerdere brieven hadden wel een dergelijke sticker. Echte brieven die het CIB verzendt, worden hier nooit van voorzien: de afzender staat normaal gesproken gedrukt op de envelop.

In totaal zijn er diverse waarschuwingsbrieven en bombrieven verstuurd. De bombrieven kwamen onder meer terecht bij hotel Okura in Amsterdam, een tankstation in de hoofdstad en een makelaarskantoor in Utrecht. Twee bombrieven zijn deels verbrand retour ontvangen door het Rotterdamse incassobureau Centraal Invorderings Bureau (CIB), dat er volgens de politie niets mee te maken heeft.

Sissend geluid

De poststukken die woensdag in Amsterdam en Kerkrade tot ontploffing kwamen, maakten vlak daarvoor een sissend geluid. Dat hebben politiewoordvoerders ter plaatse gezegd.

Volgens een woordvoerder van de politie nam een medewerker van het postsorteerbedrijf in Kerkrade een pakje aan dat er ‘heel normaal’ uitzag. Deze medewerker hoorde een sissend geluid en gooide het pakje weg. De aanwezige personeelsleden vluchtten daarop de postkamer uit. Even later was de explosie.

In Amsterdam kreeg een medewerker van een postsorteercentrum van ABN Amro een grote, verdikte envelop in handen. Toen het personeelslid die opende, klonk er ook een sissend geluid. Daarna gooide ook deze medewerker de envelop weg. Vervolgens klonk een knal.

Reageer op artikel:
Explosies in Amsterdam en Limburg door bombrieven
Sluiten