Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 24 feb 2020 / 10:50 uur

Europese Commissie: ‘Geen overhaaste maatregelen tegen virus’

Maatregelen van EU-landen tegen het coronavirus moeten proportioneel en gecoördineerd zijn en gebaseerd op wetenschappelijke adviezen. Dat stelt de Europese Commissie in reactie op de uitbraak van het virus in Italië.

Het beperken van het vrije verkeer van personen is weliswaar een bevoegdheid van de lidstaten, maar dat soort besluiten moeten in samenspraak worden genomen. „We moeten handelen als een unie”, zeiden EU-commissaris Janez Lenarčič (Crisismanagement) en Stella Kyriakides (Volksgezondheid) maandag tijdens een persconferentie.

Noodscenario’s in voorbereiding

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en het Europese Centrum voor Ziektepreventie en -Bestrijding (ECDC) hebben geen nieuwe reis- of handelsbeperkingen geadviseerd, benadrukten zij. De twee instellingen gaan dinsdag naar Italië om de situatie in kaart te brengen. Die baart zorgen en vraagt om „extreme waakzaamheid”, aldus Kyriakides. Er zijn noodscenario’s in voorbereiding maar gecoördineerde opschorting van het vrije personenverkeer in de Schengenzone is nu niet aan de orde, zei Lenarčič.

De kans dat een uitbraak van het nieuwe coronavirus zoals in Italië zich voordoet in andere Europese landen is ‘matig tot hoog’, volgens het ECDC. Het aantal besmettingsgevallen In het noorden van Italië breidde zich de afgelopen dagen snel uit. Er zijn vier mensen overleden en ruim 150 mensen besmet met het Covid-19-virus.

De regering in Rome kondigde zondag aan een aantal plaatsen af te grendelen van de buitenwereld. Volgens het ECDC verlagen de maatregelen de impact van de uitbraak en de kans op verdere verspreiding van het virus.

232 miljoen euro om verspreiding te voorkomen

De Europese Unie gaat 232 miljoen euro vrijmaken om de wereldwijde verspreiding van het virus tegen te gaan, maakten de commissarissen bekend. 114 miljoen gaat naar de WHO om landen beter in staat te stellen het virus het hoofd te bieden en 15 miljoen is bedoeld voor het stellen van snelle diagnoses in Afrika. Verder wordt 100 miljoen, waarvan bijna de helft afkomstig van de farmaceutische industrie vrijgemaakt voor het ontwikkelen van een vaccin.

Ook nieuwe besmettingen in Verenigd Koninkrijk

Ook in het Verenigd Koninkrijk zijn maandag vier gevallen van het nieuwe coronavirus vastgesteld. Dat heeft het Britse ministerie van Gezondheidszorg bekendgemaakt. De mensen hebben het opgelopen aan boord van het cruiseschip Diamond Princess. Het totale aantal besmettingen in het Verenigd Koninkrijk staat nu op dertien. De vier nieuwe patiënten zijn overgebracht naar speciaal voor het nieuwe coronavirus ingerichte ziekenhuizen.

Op het cruiseschip zijn meer dan zeshonderd besmettingen vastgesteld. Drie patiënten zijn overleden. Veel passagiers zijn al naar hun land van herkomst vertrokken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Europese Commissie: ‘Geen overhaaste maatregelen tegen virus’
Sluiten