Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 8 feb 2020 / 16:19 uur

Eredivisiewedstrijden gaan zondag niet door vanwege storm

De vier wedstrijden van zondag in de Eredivisie gaan niet door. De KNVB heeft de duels afgelast met het oog op de aangekondigde storm Ciara die op weg is naar ons land.

Het gaat om de wedstrijden FC Utrecht – Ajax, AZ – Feyenoord, Sparta Rotterdam – ADO Den Haag en FC Emmen – FC Twente.

Geen gegarandeerde veiligheid

De KNVB zegt die beslissing te hebben genomen na uitvoerig overleg met de clubs, gemeenten en politie. Wegens de verwachte weersomstandigheden kan de veiligheid van supporters en spelers niet worden gegarandeerd. Ook de wedstrijden in het gehele landelijke amateurvoetbal gaan zondag niet door.

Storm Ciara

Het KNMI heeft vanwege de storm voor zondag code oranje afgekondigd. Die maatregel geldt vanaf het tweede deel van de middag wegens zeer zware windstoten. Het hele land krijgt zondagochtend en in de eerste helft van de middag te maken met zware windstoten van 75 tot 100 kilometer per uur. Vanaf de tweede helft van de middag neemt de wind verder toe en komen er in het noordwesten zeer zware windstoten van 100 tot 120 kilometer per uur voor.

Wedstrijden inhalen

De KNVB bekijkt de komende dagen in nauw overleg met de clubs, lokale overheden en overige betrokkenen wanneer de afgelaste wedstrijden kunnen worden ingehaald. Dat wordt nog een hele klus voor de nationale voetbalbond, want Ajax en AZ hebben al een overvolle speelkalender, met wedstrijden in de eredivisie, KNVB-beker en Europa League. Feyenoord en FC Utrecht zijn nog actief in het bekertoernooi. De KNVB zegt dat te beseffen, maar vindt ook dat de veiligheid van spelers en supporters voorop staat.

De supportersvereniging van Ajax riep de KNVB eerder op zaterdag al op om een streep te zetten door het uitduel met FC Utrecht, dat al om 12.15 uur zou beginnen. Directeur Fabian Nagtzaam benadrukte dat fans uit alle hoeken van het land al heel vroeg naar Amsterdam moeten komen voor de buscombi. „Wij zijn daarom blij als ook de KNVB de veiligheid van de supporters boven alles stelt."

Directeur Robert Eenhoorn van AZ heeft ook begrip voor het besluit van de KNVB. „We hadden deze wedstrijd heel graag willen spelen, maar de veiligheid van de fans gaat boven alles", reageert hij. Trainer Dick Advocaat van Feyenoord riep de KNVB vrijdag al op om op zaterdag al een beslissing te nemen. „Want we voetballen uiteindelijk voor het publiek."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Eredivisiewedstrijden gaan zondag niet door vanwege storm
Sluiten