Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 16 feb 2020 / 13:30 uur

Eerste officiële lentedag: warmste 16 februari ooit

De eerste officiële lentedag van 2020 is een feit. Zondag werd in De Bilt om 12.40 uur voor het eerst dit jaar de grens van 15,0 graden bereikt, meldt Weeronline. Daarnaast is het ook nog eens de warmste 16 februari ooit gemeten. 

Van een lentedag is sprake als het kwik oploopt tot 15,0 graden of meer.

Lentedag

De eerste officiële lentedag dient zich dit jaar een dag eerder aan dan in 2019. Toen kwam het op 17 februari tot 15,1 graden. Gemiddeld valt de eerste lokale lentedag op 5 maart. In De Bilt vindt de eerste officiële lentedag gemiddeld plaats op 16 maart. Daarmee lopen we volgens Weeronline nu dus een maand voor op het ‘normale schema’.

Warmterecord

Eerder op de dag werd ook al een warmterecord verbroken. In De Bilt werd rond 03.20 uur een temperatuur van 13,6 graden genoteerd en daarmee is het de warmste 16 februari ooit gemeten. Het oude record stond op 13,3 graden en stamde uit 2019.

Storm Dennis

Er kan overigens nog niet optimaal worden genoten van het lenteweer. Zondag raast storm Dennis namelijk over Nederland. Het KNMI heeft hiervoor code geel afgegeven. In het noordwesten was de storm rond 11.00 uur over zijn hoogtepunt heen. Zondagmiddag zijn er ook landinwaarts zware windstoten tot 95 km/uur. Ook gaat het behoorlijk regenen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Eerste officiële lentedag: warmste 16 februari ooit
Sluiten