In het nieuws

Eerste hulp bij Corona-epidemieën; zo ben jij goed voorbereid

Lege schappen in Italiaanse supermarkten na de virusuitbraak /AFP

Foto van 'Jelmer Visser'

26 FEB 2020

Het onzichtbare gevaar dat zich over de hele wereld verspreidt, bedreigt nu ook Nederland. Na besmettingen in eigenlijk alle landen om ons heen, lijkt de eerste COVID19-diagnose in eigen land een kwestie van tijd. De schrik zit er goed in.

De persalarmen volgen elkaar woensdag in rap tempo op en Nederland blijkt inmiddels niet alleen 17 miljoen bondscoaches te hebben maar ook 17 miljoen viro- en epidemiologen. Wat kan jij in je directe omgeving doen om de kans op besmettingen te verkleinen en wat is handig om in huis te hebben zonder direct in een paranoïde doomsdayprepper te veranderen?

Een waarchuwingsposter in Amsterdam /ANP

Heb jij je huisraad paraat?

Of er nou sprake is van een enge epidemie, onverwachte overstroming, langdurige stroomstoring of vernietigende storm. Sommige artikelen zijn altijd handig om achter de hand te hebben indien er om wat voor reden dan ook iets vervelends of onverwachts heeft plaatsgevonden.

Belangrijkste uitgangspunt; zorg voor genoeg levensmiddelen om je huishouden een aantal dagen draaiende te houden zonder de deur uit te hoeven. Denk daarnaast om de specifieke behoeftes van individuele gezinsleden en van huisdieren zoals contactlenzen, tampons, astma-inhalers of voorgeschreven geneesmiddelen en wat zakken voer voor Poekie of Fikkie.

Deze volgende spullen zijn eveneens praktisch om in huis te hebben: houdbare voedingsmiddelen zoals pasta, rijst, ontbijtgranen, bonen, groente/bonen/fruit/vis uit blik, flessen water of frisdrank, houdbare melk, desinfecterende handzeep, schoonmaakmiddelen, tandpasta, toiletpapier, keukenrol, paracetamol/ibuprofin, complete EHBO-set (pleisters, gaasjes, ontsmettingsmiddel etc.), batterijen (AA en AAA), blikopener, waxinelichtjes aansteker/lucifers, zaklamp/knijpkat, ductape, oplader op zonne-energie, powerbank, smeerolie, vuilniszakken, dekens en een multitool of basisgereedschap.

Bederfelijke producten als brood, vlees, melk en eieren hebben de laagste prioriteit. Mocht de situatie echt schrijnend worden, laat deze artikelen dan staan. En check sowieso altijd de houdbaarheidsdatum. Een buikgriep of voedselvergiftiging is namelijk geen pretje voor je welzijn en weerstand. Epidemie of niet.

Preventiemaatregelen /ANP

Voorkomen is beter dan genezen

Eva Jinek gaf haar gasten dinsdagavond een elleboog in plaats van een hand na de uitzending. Dit zag er niet heel natuurlijk uit, maar is wel degelijk een serieuze maatregel die ook wordt aanbevolen door de WHO. Handen komen elke dag weer in aanraking met allerlei oppervlaktes en mensen waar ziektekiemen kunnen zitten. Gelukkig beschermt onze huid ons voor de meeste bacteriële en virale gevaren.

Toch zit hier wel degelijk een risico verborgen. Onbewust zitten mensen tientallen keer per dag aan hun gezicht. Even wrijven in je ogen, een lik aan je vinger om een pagina in de papieren Metro om te slaan of in sommige gevallen neuspeuteren, kan een virus toegang verschaffen tot je lichaam. Tel voor de aardigheid eens hoe vaak je dit vanuit een automatisme doet of vraag iemand anders om je hierop te wijzen. Maak er desnoods een spelletje van.

Probeer zo min mogelijk aan je gezicht te zitten en en was meermaals per dag je handen minimaal twintig seconden lang met desinfecterende zeep. En verder? Hou minimaal een tot twee meter afstand van mensen die zichtbaar ziek zijn. Is het dragen van een mondkapje nodig? Wel als je professioneel hulpverlener bent of zelf besmet bent en het virus niet verder wil verspreiden. In andere situaties heeft het geen meerwaarde en geeft het eerder een vals gevoel van veiligheid. Moet je niezen? Gebruik ook hier de elleboog. Maar dan wél de andere dan die waar je mensen mee begroet.

Tot slot wil je natuurlijk dat je eigen immuunsysteem in optimale conditie is. Naast het standaardriedeltje van gezond eten, sporten en niet roken, is ook voldoende slaap pakken een cruciaal onderdeel. Zelfs met een uurtje te weinig nachtrust is de kans om verkouden te worden al drie keer groter dan normaal. Terwijl jij op een oor ligt, maakt het lichaam proteïnen aan die ziektekiemen in de kiem smoren. Toch geldt ook hier: 100 procent bescherming bestaat niet.

Kalm aan of alle hens aan dek?

Ook bij het RIVM stromen de vragen binnen. „We krijgen te maken met allerlei verschillende vragen, niet alleen vanuit de pers maar ook vanuit het publiek. Hierbij volgen de publieksvragen de berichtgeving, woensdagochtend kregen we bijvoorbeeld heel veel telefoontjes uit Limburg over de besmetting bij die Duitse meneer,” vertelt persvoorlichter Harald Wychgel van het RIVM.

Ook voor overheden en gezondheidsexperts zijn het onzekere tijden. Wat te doen? Het blijft een lastige afweging. Of en hoe de ziekte zal toeslaan is erg onzeker. Minister Bruins sluit niet uit dat er ingrijpende maatregelen in Nederland genomen worden om de epidemie in te dammen.

Het RIVM dat de centrale coördinatie voor zijn rekening neemt in samenwerking met de GGD’s op regionaal niveau staat onder grote druk. Als ze te mild optreden en tientallen mensen raken besmet dan wordt hen nalatigheid verweten. Valt het achteraf ontzettend mee nadat er allerlei ingrijpende maatregelen zijn genomen? Dan maken ze zich ‘schuldig’ aan paniekzaaierij met ‘nepnieuws’.

„Wat voor ons het belangrijkste is, is dat onze berichtgeving zorgvuldig en juist is,” stelt Wychgel. „Er is een reële kans dat er in Nederland een soortgelijke situatie voordoet als in het noorden van Italië dus we zijn op onze hoede. SARS-CoV-2 is een nieuw virus waar we nog lang niet alles over weten. De nieuwste ontwikkelingen plaatsen we op onze website. Hiermee begonnen we zes weken geleden al en we vullen hem telkens aan. Ook proberen we met animatiefilmpjes ervoor te zorgen dat informatie beter blijft hangen.”

Hoe het virus binnen twee maanden de wereld over gaat /ANP

Risico's voor risicogroepen

De wereldgezondheidsorganisatie houdt ondanks alle onheilspellende berichten hoop en meent dat de verspreiding nog kan worden ingedamd. WHO-voorzitter Ghebreyesus noemt de situatie zorgelijk, maar benadrukt dat het gevreesde P-woord - pandemie red. - niet op zijn plek is en onnodig angst aanwakkert. De Chinese ambassadeur in Nederland ging nog een stap verder: hij meende dat de epidemie in eigen land al over zijn hoogtepunt heen was.

Toch is er nog veel onduidelijk. Wat we wel weten is dat COVID19 voor de meesten niet dodelijk, maar wel besmettelijk. Zo’n 2 procent van de geïnfecteerden komt te overlijden. De meeste mensen met COVID19 krijgen last van kortademigheid en klachten die lijken op een flinke verkoudheid en in sommige gevallen merkt iemand helemaal niets van het virus. Voor een ruime meerderheid van de geïnfecteerden is geen ziekenhuisopname nodig.

Indien je onder de vijftig bent en geen chronische ziekte hebt, is de kans dat je de infectie niet na kunt vertellen minder dan een half procent. Bij 80 plussers is dit echter heel anders, uit Chinese cijfers blijkt dat 14,8% van de patiënten binnen deze leeftijdsgroep is bezweken.

Toch kennen we allemaal wel iemand op leeftijd of met een kwakkelende gezondheid in onze omgeving. Voor hen kan zo’n epidemie wel degelijk een groot risico vormen. Een keer extra bellen om te checken of alles in orde is, kan nooit kwaad. En mocht alles in orde zijn? Dan vinden ze het vast niet erg dat je even aan ze denkt.

Het virus is tot dusver opgedoken in 46 landen. In Nederland is tot woensdag 26 februari aan het begin van de avond nog niemand gediagnosticeerd met COVID19. Het RIVM heeft in de voorbije periode meer dan vijftig mensen in Nederland getest op de ziekte. Hier zaten tot dusver geen SARS-CoV2-besmettingen tussen. Voor actuele informatie en veelgestelde vragen wordt de Q&A-pagina van het RIVM meermaals per dag ververst. 


Deze landen versoepelen de coronamaatregelen

Deze landen versoepelen de coronamaatregelen

Oostenrijk, Denemarken, Tsjechië en Noorwegen gaan stapsgewijs maatregelen versoepelen. | Foto: ANP

Foto van 'Metro'

1 UUR

Het is moeilijk te zeggen op welk punt in de crisis we momenteel precies zitten, maar sommige Europese landen kijken langzaamaan weer naar de toekomst, en zetten voorzichtig stappen om terug te keren naar het normale leven. Hoe ziet de situatie bij onze (verre) buren eruit?

Oostenrijk

Oostenrijk was deze week het eerste Europese land dat aankondigde de maatregelen om corona in te dammen wat te gaan versoepelen. Het kwam met een zogenaamde 'exitstrategie', waarin onder andere staat dat kleine winkels vanaf 14 april weer open mogen. Vanaf 1 mei zouden andere winkels en kappers weer open kunnen.


Laagste aantal nieuwe ziekenhuisopnames sinds 22 maart

Laagste aantal nieuwe ziekenhuisopnames sinds 22 maart

Er zijn 237 nieuwe ziekenhuisopnamen geregistreerd. | Foto: ANP

Foto van 'Metro'

3 UUR

Het dodental door het coronavirus is donderdag met 148 gestegen naar 2396. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Er zijn 237 nieuwe ziekenhuisopnamen geregistreerd. Dat is het laagste aantal nieuwe ziekenhuisopnames sinds 22 maart. Sinds het begin van de uitbraak zijn 7972 mensen opgenomen. Het totaal aantal vastgestelde besmettingen steeg afgelopen etmaal met 1213 naar 21.762.

Daling


Cultuur- en sportsector doen oproep om tickets te bewaren

Cultuur- en sportsector doen oproep om tickets te bewaren

Theaterzalen staan de komende tijd leeg. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 12:09

Nederlandse theaters, concertzalen, poppodia, evenement- en sportorganisatoren, musea en festivals doen gezamenlijk een oproep aan het publiek om geen geld terug te vragen voor tickets die zij al gekocht hadden maar die niet kunnen worden gebruikt vanwege de coronacrisis.

Via de website www.bewaarjeticket.nl roepen zij mensen op hun ticket in te ruilen voor een voucher die ze later kunnen inwisselen. Eerder werd ook al de website www.ikhoefmijngeldnietterug.nl gelanceerd, waar dezelfde oproep werd gedaan.

Op deze manier hoeven culturele instellingen niet heel veel geld terug te betalen en houden zij een buffer om na de coronacrisis toch nieuwe producties op te zetten of nieuwe voorstellingen en concerten te programmeren. De website is opgezet samen met het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.


Twee Zuid-Koreaanse coronapatiënten genezen door bloedplasma

Twee Zuid-Koreaanse coronapatiënten genezen door bloedplasma

Medewerkers van een ziekenhuis in het Zuid-Koreaanse Daegu. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 11:09

Zuid-Koreaanse artsen melden dat twee mensen met zware klachten door het coronavirus zijn genezen nadat bloedplasma was toegediend van andere, weer herstelde coronapatiënten.

Dat beschrijven zij in een artikel in het Journal of Korean Medicine.

Het ging om een 71-jarige man en een 67-jarige vrouw die beiden aan de beademingsmachine moesten om te overleven. In beide gevallen verbeterde hun conditie na de toediening van het plasma vrij snel. De twee patiënten kregen bloedplasma met antistoffen van mannelijke donoren van in de twintig die eerder genezen waren van het virus.


Opgelet voor verbranden: zon wordt heel krachtig

Opgelet voor verbranden: zon wordt heel krachtig

Ook afgelopen weekend hadden we zonnige lentedagen, zoals hier in Reeuwijk - Dorp. | Foto: ANP / Robin van Lonkhuijsen

Foto van 'Erik Jonk'

VANDAAG, 10:49

Door een sterkte zonkracht op vrijdag en zaterdag, kan een lichte huid in twintig tot veertig minuten verbranden.

Zonaanbidders opgelet: wie de komende dagen in eigen tuin, op een balkon of voor en open raam in de zon zit, doet er verstandig aan zich goed in te smeren met zonnebrandcrème. De zon is op vrijdag en zaterdag namelijk heel krachtig en met zonkracht 4 tot 5 kan een lichte huid al in twintig tot veertig minuten verbranden. Tussen 13.00 uur en 15.00 uur is de zon het felst, maar ook voor en na die tijden kan je huid makkelijk rood kleuren. Met die waarschuwing kwam weerdienst Weeronline donderdagmorgen.

Felle zon kwam als verrassing


China wil opeten honden en katten verbieden
Likeability of6

China wil opeten honden en katten verbieden

Dit hondje in Beijing loopt heerlijk vrij rond. Dat is niet met alle honden (en katten) het geval. | Foto: Getty Images / Barcroft Media

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 09:27

China wil het opeten van honden en katten verbieden. Dat blijkt uit een lijst die is gepubliceerd waarop staat welke dieren mogen worden gefokt voor consumptie.

Honden en katten staan daar niet meer op, vossen en struisvogels bijvoorbeeld nog wel.

In een verklaring meldt het ministerie van Landbouw dat honden van de lijst zijn gehaald om de grote internationale zorgen vanwege de misstanden in de hondenfokkerij. Daarnaast worden honden steeds populairder als huisdier in China, waardoor veel Chinezen het opeten van de dieren afkeuren.


like
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avataruser_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

'Nederlands crisispakket nodig voor ontwikkelingshulp'

'Nederlands crisispakket nodig voor ontwikkelingshulp'

Michiel Servaes, directeur van Oxfam Novib. | Foto: ANP / Robin van Lonkhuijsen

Foto van 'Kasper Hermans'

VANDAAG, 08:55

„Nederland zou naar redelijkheid moeten bijdragen aan een internationaal reddingspakket, om te beginnen door 1 procent van het Nederlandse crisispakket te reserveren voor hulp aan ontwikkelingslanden." Dat zegt Oxfam Novib directeur Michiel Servaes.

De organisatie waarschuwt in haar nieuwe rapport Dignity Not Destitution voor een explosie van armoede als gevolg van het coronavirus. Volgens de berekeningen kunnen een half miljard mensen hierdoor onder de armoedegrens terechtkomen. „Dit zou de wereldwijde strijd tegen armoede in één klap met tien jaar terugwerpen, in sommige regio’s zelfs met dertig jaar", stelt het onderzoek van Oxfam Novib. „Om dat te voorkomen, moeten rijke landen nu maatregelen nemen om ontwikkelingslanden bij te staan."

Lering uit crisis 2008


Moederbedrijf Thuisbezorgd.nl ziet helft meer bestellingen

Moederbedrijf Thuisbezorgd.nl ziet helft meer bestellingen

De coronacrisis zorgt voor een forse toename in het aantal bestellingen via Thuisbezorgd.nl. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:49

Het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl, Just Eat Takeaway, lijkt te profiteren van de coronacrisis, nu steeds meer mensen ervoor kiezen om eten te laten bezorgen. Het maaltijdbestelbedrijf zag in het eerste kwartaal dit jaar het aantal bestellingen met de helft oplopen.

Mensen bestelden niet alleen vaker maar ook meer eten bij Just Eat Takeaway. In Duitsland was in de afgelopen periode zelfs sprake van een verdubbeling vergeleken met een jaar geleden.

Ondanks de sterke toename in bestellingen was het eerste kwartaal er volgens het bedrijf ook één vol onzekerheden. Toen het longvirus zich begon te verspreiden in Europa zag het maaltijdbestelbedrijf zijn ordervolumes teruglopen.


Likeability of6

Sudoku

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 09:00

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


likelove
user_025c4c0ef950b5c1bb712ce3b6799df36b85ba8a_avataruser_2895189b950331c781bc37ce073361230ac0b69c_avataruser_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avatar

+3


Lichaam vermiste achterkleinzoon Kennedy ook gevonden

Lichaam vermiste achterkleinzoon Kennedy ook gevonden

De Kennedy-familie, met moeder Maeve en zoon Gideon (rechts), tijdens een benefiet afgelopen december. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:14

Duikers hebben woensdag het lichaam gevonden van de achtjarige Gideon McKean, een achterkleinzoon van de Amerikaanse oud-senator Robert F. Kennedy. Dat heeft de politie medegedeeld.

De jongen werd aangetroffen op enkele honderden meters van de plek waar maandag het lichaam van zijn moeder, Maeve Kennedy McKean, uit het water werd gehaald. Beiden werden na een kano-ongeluk van vorige week donderdag vermist.

De McKeans, die deel uitmaken van de legendarische Kennedy-familie in de Verenigde Staten, waren vanwege de coronapandemie vanuit de hoofdstad Washington naar een huis van de familie in Chesapeake Bay afgereisd, een baai die uitmondt in de Atlantische Oceaan.


Nederlandse bedrijven gaan miljoenen mondkapjes maken

Nederlandse bedrijven gaan miljoenen mondkapjes maken

„Iedereen kent wel iemand die in de zorg werkt en geen mondkapje heeft." | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 07:59

Twee grote Nederlandse bedrijven gaan zich richten op de productie van mondkapjes. De komende weken worden minstens vier productielijnen voor hoogwaardige mondneusmaskers uit de grond gestampt, twee bij filterproducent Afpro in Alkmaar en twee bij beddenfabrikant Auping in Deventer.

Dat blijkt uit een rondgang van Trouw langs diverse bedrijven. Voor het einde van deze maand moeten er in Nederland wekelijks miljoenen professionele mondkapjes van de band rollen.

De ondernemers kwamen in actie vanwege het gebrek aan mondkapjes. „Iedereen kent wel iemand die in de zorg werkt en geen mondkapje heeft, dus dachten wij: moeten we ze hier niet produceren?", zegt Joost Verlaan, directeur van Afpro.


20 procent van scholen heeft niet alle leerlingen in beeld
Likeability of3

20 procent van scholen heeft niet alle leerlingen in beeld

Gemiddeld zijn er vier leerlingen niet „op de radar". | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 07:34

Zo'n 20 procent van de scholen heeft tijdens de coronacrisis niet alle leerlingen in beeld. Dat blijkt uit een peiling van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) onder 968 schoolleiders in het basis- en voortgezet onderwijs. Gemiddeld zijn er vier leerlingen niet op de radar", zegt de vereniging.

Dat kunnen kwetsbare kinderen zijn in onveilige situaties. „Schoolleiders spelen normaal gesproken een belangrijke rol binnen het team bij het signaleren en aanpakken van problematiek bij kinderen. Zeker in deze tijd waarin veel leerlingen thuiszitten, en bij gezinnen waarin het normaal gesproken al lastig is de spanning nog verder oploopt", zegt AVS-voorzitter Petra van Haren.

„Ieder kind dat niet in beeld is, is er een te veel", zegt minister Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs). Hij maakt zich vooral zorgen over de eventuele onveilige thuissituatie van die onvindbare kinderen. „We moeten onverminderd doorgaan met proberen contact te zoeken en het vinden van kinderen waarmee dat nog niet is gebeurd", zegt Slob.


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Tweede verdachte gepakt voor geweld tegen agent in Rotterdam
Likeability of5

Tweede verdachte gepakt voor geweld tegen agent in Rotterdam

Een tweede persoon die dinsdag mogelijk betrokken was bij de mishandeling van een politieagent in Rotterdam. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een tweede persoon die dinsdag mogelijk betrokken was bij de mishandeling van een politieagent in Rotterdam, is woensdag aangehouden.

Het gaat om een 29-jarige man uit Rotterdam, aldus de politie. Direct na de mishandeling was al een 30-jarige Rotterdammer gearresteerd. Beide verdachten zitten vast. Hoeveel mensen nog worden gezocht is onduidelijk, maar de politie sluit meer aanhoudingen niet uit.

Coronaregels


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Meer besmettingen in New York dan in Italië en Spanje

Meer besmettingen in New York dan in Italië en Spanje

De staat New York telt relatief de meeste coronabesmettingen ter wereld, volgens een vergelijking van persbureau Reuters. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De staat New York telt relatief de meeste coronabesmettingen ter wereld, volgens een vergelijking van persbureau Reuters. De staat met circa 20 miljoen inwoners heeft woensdag 149.316 besmettingen geregistreerd.

Dat is meer dan het zwaarst getroffen land buiten de VS: Spanje heeft er 146.690 geteld, daarna volgt Italië met 139.422 vastgestelde gevallen. In deze telling wordt de zwaar getroffen staat New York vergeleken met de eveneens zwaar getroffen Europese landen Spanje en Italië. Die hebben allebei veel meer inwoners dan New York.

Dalend aantal opnames


Steeds meer winkelketens heropenen de deuren
Likeability of3

Steeds meer winkelketens heropenen de deuren

Enkele winkelketens die vorige maand de deuren sloten om de verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan, zijn weer geopend. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Enkele winkelketens die vorige maand de deuren sloten om de verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan, zijn weer geopend.

Schoenenketen Van Haren meldt op zijn website dat vrijwel alle winkels weer opengaan. Ook bij herenmodewinkels The Society Shop en Suitsupply zijn klanten weer welkom. Outdoorketen Bever heeft twaalf winkels heropend en Bristol (schoenen en kleding) 57 van de 108 filialen in ons land.

Goede manier


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

'Discrimeren ouderen bij ic-drukte voorkomen met spoedwet'

'Discrimeren ouderen bij ic-drukte voorkomen met spoedwet'

In eerdere draaiboeken voor het uiterste geval dat artsen door een gebrek aan ic-bedden moeten kiezen tussen patiënten die evenveel kans hebben om te overleven, werd ook leeftijd als criterium genoemd. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Als de intensivecareafdelingen de komende tijd toch zo worden overspoeld dat ze niet meer iedereen kunnen opnemen, mogen artsen oudere patiënten niet weigeren vanwege hun leeftijd. Als het moet, brengt het kabinet daartegen een spoedwet in stelling, zegt zorgminister Hugo de Jonge.

In eerdere draaiboeken voor het uiterste geval dat artsen door een gebrek aan ic-bedden moeten kiezen tussen patiënten die evenveel kans hebben om te overleven, werd ook leeftijd als criterium genoemd. Daardoor sloeg veel ouderen de schrik om het hart.

De druk op de ic's wordt minder nu de toestroom van coronapatiënten afneemt. Maar ook als het onverhoopt weer nijpend wordt en zelfs het allerzwartste scenario zich aandient, kan De Jonge zich nauwelijks voorstellen dat artsen oudere patiënten enkel om hun leeftijd willen weren. Maar mocht dat toch gebeuren, dan grijpt hij in en verbiedt hij dat bij wet.


Brussel: Europa tot 15 mei dicht voor niet-EU-burgers

Brussel: Europa tot 15 mei dicht voor niet-EU-burgers

Reizigers van buiten de EU moet tot 15 mei de toegang tot Europa worden ontzegd tenzij hun trip essentieel is. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Reizigers van buiten de EU moet tot 15 mei de toegang tot Europa worden ontzegd tenzij hun trip essentieel is, stelt de Europese Commissie voor. Omdat de coronacrisis nog niet onder controle is, wil Brussel het inreisverbod met een maand verlengen. Het zijn de lidstaten die hierover beslissen.

Nederland sloot zijn grenzen voor burgers van buiten EU op 19 maart voor dertig dagen. Ook de andere lidstaten, met uitzondering van Ierland, namen de maatregel over. De reisbeperking geldt niet voor mensen uit Noorwegen, IJsland, Zwitserland en Liechtenstein. Die landen maken deel uit van de Schengenzone. Het inreisverbod geldt in principe niet voor EU-burgers en hun familie, mensen met een verblijfsvergunning, medisch personeel, diplomaten, vrachtwagenchauffeurs en grenswerkers.

Iedereen tegelijkertijd


Hamsterwoede voorbij, maar drukte in supermarkten blijft

Hamsterwoede voorbij, maar drukte in supermarkten blijft

De omzetten van Nederlandse supermarkten lagen in de vorige week 7,1 procent hoger dan in de zelfde week in 2019 | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De omzetten van Nederlandse supermarkten lagen in de vorige week 7,1 procent hoger dan in dezelfde week in 2019, meldt marktonderzoeksbedrijf Nielsen.

Daarmee normaliseren de omzetten van de supermarkten weer een beetje meer na de hamsterwoede die losbarstte na de uitbraak van het nieuwe coronavirus in Nederland. De supermarktomzetten kwamen in de vorige week (week 14) uit op 824 miljoen euro.

Hamsterpiek


5x positief nieuws: leven in Wuhan, ic-opnames gedaald en meer

5x positief nieuws: leven in Wuhan, ic-opnames gedaald en meer

Na een strenge lockdown van tweeëneenhalve maand, is de stad weer open. | Foto: ANP

Foto van 'Alrik de Jong'

GISTEREN

Het positieve nieuws van woensdag 8 april. Wuhan viert het einde van de lockdown, Twitter-CEO doneert één miljard en eindelijk een goed IC-bericht.

Pessimisme leidt tot onverschilligheid, optimisme tot daden. Daarom houdt Metro je dagelijks op de hoogte van het positieve nieuws op deze in crisis verkerende wereld.

Het positieve nieuws van 8 april