Metro
Metro Nieuws 17 feb 2020 / 12:29 uur

Een zus hebben maakt je blijer en optimistischer

Waarschijnlijk dacht je er als kind heel anders over, maar het hebben van een zus maakt je echt blijer en optimistischer. 

Twee Noord-Ierse universiteiten deden onderzoek naar het zusterschap en kwamen tot deze conclusie. De mensen met een zus waren over het algemeen gelukkiger dan de mensen zonder, weet The Mirror.

Gevoelens

Voor het onderzoek werden 570 mensen tussen de 17 en 25 geobserveerd. Hen werd verschillende vragen gesteld over diverse onderwerpen, waaronder mentale gezondheid. Wat bleek? De kandidaten met een zus werden vaker door deze vrouw in hun leven gestimuleerd om over gevoelens te praten. Dat geeft ze een optimistischer kijk op het leven dan de zusterlozen.

„Zussen lijken vaker een open manier van communicatie aan te moedigen binnen de familie", zegt professor Tony Cassidy, één van de onderzoekers. „Emoties uiten is fundamenteel voor de mentale gezondheid en zussen promoten dit gedrag binnen families. Het kan zijn dat jongens van nature minder geneigd zijn om hierover te praten."

Jongens samen zorgen voor een sfeer waar minder gepraat wordt, vervolgt hij. „Meisjes lijken dat te doorbreken." Volgens de professor kunnen deze resultaten vooral handig zijn voor families waar de ouders uit elkaar zijn. „Misschien moeten we anders hulpverlenen aan families met veel of alleen maar jongens."

Ook broers doen het goed

In 2010 werd er al een soortgelijk onderzoek uitgevoerd aan de Brigham Young University. Daar werden 395 families bevraagd. De resultaten kwamen overeen met de meest recente uitkomst. Daar kwam echter ook naar voren dat een liefdevolle relatie met je broer je ook een gelukkiger persoon maakt. Hoewel de ruzies die broers en zussen onderling het niet altijd doet vermoeden, is het hartstikke gezond een broer of zus te hebben.

Reageer op artikel:
Een zus hebben maakt je blijer en optimistischer
Sluiten