Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 13 feb 2020

Dit is de leukste ‘taalvout’ van 2019

Een bord waarop in meerdere talen voor drijfzand gewaarschuwd wordt, maar Duitsers ‘hartelijk welkom’ worden geheten? Het is een flinke uitglijder, die dan ook met recht de titel ‘Taalvout van het jaar 2019’ mag dragen.

Dat heeft de humoristische taalsite Taalvoutjes.nl donderdag bekendgemaakt. De ‘vout’ kreeg 24 procent van de stemmen van het publiek.

Stemmen

De afgelopen weken konden de fans van Taalvoutjes stemmen op twintig van de grappigste, populairste en soms ook pijnlijkste taalfouten uit het afgelopen jaar. Dit jaar viel er onder andere te kiezen uit een eekhoorn met een ‘verlichte eikel’, een ‘leuterleidster’ en werd er haast letterlijk een loopje genomen met de Fransen.

Uiteindelijk ging een waarschuwingsbord voor drijfzand met een iets té welkome boodschap voor onze oosterburen er met de titel vandoor.

Dit is de leukste 'taalvout' van 2019
Dit is de leukste 'taalvout' van 2019

Twintig populairste taalvouten

De website zet jaarlijks de twintig populairste taalfouten van het afgelopen jaar op een rij en geeft de ruim 500.000 fans de mogelijkheid om de leukste fout te kiezen. „Elk jaar is het ook voor ons weer een verrassing welke taalfout we aan onze eregalerij toe mogen voegen”, vertelt Vellah Bogle, oprichtster van Taalvoutjes. „De prijzenkast is al gevuld met een vegetarische slager die in de diepvries ligt, een bus met de slogan ‘uw probleem, ons een zorg’ en een bakker die zijn eigen taarten berijdt, om er maar een paar te noemen. Stuk voor stuk pareltjes en de aanwas is oneindig. We zijn dan ook heel erg benieuwd wat 2020 ons gaat brengen!”

Dit is de leukste 'taalvout' van 2019
De nummer zes in de Taakvoutjes top tien. /Taalvoutjes
Dit is de leukste 'taalvout' van 2019
De nummer drie in de Taalvoutjes top tien. /Taalvoutjes
Dit is de leukste 'taalvout' van 2019
De nummer vijf in de Taalvoutjes top tien. /Taalvoutjes

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Dit is de leukste ‘taalvout’ van 2019
Sluiten