Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 9 feb 2020

Discriminatieverbod lhbt van kracht in Zwitserland

Zwitsers hebben volgens plaatselijke media in een referendum wetgeving tegen discriminatie van lesbiennes, homo- en biseksuelen en transgenders (lhbt) bekrachtigd.

Er werd door de kiezers tegelijkertijd een plan afgewezen om overheden te dwingen 10 procent van alle nieuwe woningen zonder winstbejag te laten bouwen en te verhuren. De initiatiefnemers wilden zo meer betaalbare woningen realiseren.

Vrijheid meningsuiting

Het referendum over discriminatie op grond van seksuele oriëntatie vloeit voort uit nieuwe regels die het bestaande verbod te discrimineren uitbreidt met een uitdrukkelijk verbod homoseksuelen te discrimineren. Tegenstanders zien dat als een bedreiging van de vrijheid van meningsuiting.

Ze legden het de kiezers voor in de hoop op een ‘nee’ . Maar die opzet heeft volgens Zwitserse media duidelijk gefaald. In beide referenda is de meerderheid naar verwachting rond de 60 procent van de uitgebrachte stemmen.

Referenda

De Zwitsers stemmen vaak tegelijkertijd in referenda over een heleboel vraagstukken, zowel nationale als plaatselijke. In het kanton Aargau is bijvoorbeeld gestemd voor regels die het daar moeilijker maken een Zwitsers paspoort te verwerven. In Genève hebben de kiezers de afschaffing van de hondenbelasting teruggedraaid. In Sankt Gallen wees 53 procent van de kiezers een plan af om voortaan per referendum te bepalen wat gemeenteambtenaren verdienen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Discriminatieverbod lhbt van kracht in Zwitserland
Sluiten