Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 22 feb 2020 / 14:14 uur

Deze winter is nu al de op één na warmste

Deze winter is nu al de op één na warmste sinds 1901, meldt Weeronline. De gemiddelde temperatuur over de maanden december, januari en februari komt in De Bilt uit op 6,4 graden. Dat is 3 graden hoger dan normaal.

Alleen de winter van 2006-2007 was met 6,6 graden nog zachter. De meteorologische winter loopt tot en met 29 februari.

Vorstdagen

De winter telt tot nu toe 15 officiële vorstdagen, terwijl 38 van dit soort dagen gebruikelijk zijn. Van een officiële vorstdag is sprake wanneer er de hele dag een minimumtemperatuur onder nul wordt gemeten in De Bilt. Alleen in de winter van 2013-2014 vroor het met 10 dagen nog minder vaak.

Weeronline verwacht dat het aan het eind van februari misschien nog wel een keer tot vorst kan komen. Er trekken dan winterse buiten over het land, waarbij kans is op natte sneeuw.

Warmterecords

Deze winter telt twee datum-warmterecords. Zo was het met 12,5 graden in De Bilt officieel de warmste 31 januari ooit gemeten. Op 16 februari werden de hoogste temperaturen van deze winter genoteerd. Met 16,7 graden in De Bilt was het de warmste 16 februari ooit gemeten en in het Limburgse Arcen werd het zelfs 18,3 graden.

Klimaatverandering

Volgens Weeronline wordt de zachte winter van nu vooral veroorzaakt doordat zuidwestenwinden milde oceaanlucht aanvoerden en doordat het klimaat verandert. De aangevoerde lucht is een paar graden warmer dan halverwege de vorige eeuw. Het noordpoolgebied warmt bovendien nog sterker op dan de rest van de wereld. Een koude noordoostenwind levert daardoor beduidend minder koud weer op dan vroeger.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Deze winter is nu al de op één na warmste
Sluiten