Metro
Metro Nieuws 26 feb 2020 / 07:14 uur

De ijsbeer zoekt steeds meer de dorpen op

De internationale ijsberendag wordt sinds 2011 jaarlijks op 27 februari gehouden. Ook op deze donderdag weer.

Om het bewustzijn te vergroten als het om de instandhouding van deze dieren gaat, wordt donderdag de internationale ijsberendag gehouden. De dag laat zien wat de impact van de opwarming van de aarde en de vermindering van zee-ijs op hun populatie is. Volgens een internationaal rapport zijn er van een van ‘s werelds grootste carnivoren tussen de 22.000 en 31.000 dieren over. Zij wonen op de Noordpool en kustgebieden in Groenland, Noorwegen (Svalbard), Rusland, de Verenigde Staten (Alaska) en Canada. Steeds meer zijn ze in de buurt van dorpen te vinden, als zij door ijsgebrek niet meer de zee op kunnen om te jagen op voedsel. IJsberen voelen zich prima bij temperaturen tot -45° C en kunnen een gewicht van 680 kilo bereiken. Ze brengen 50 procent van hun tijd door met jagen. Maar ja, waar?

De ijsbeer zoekt steeds meer de dorpen op
Mikhail Stishov.

Q & A: Mikhail Stishov

Stishov is coördinator project ‘Behoud biodiversiteit Noordpool’, Wereld Natuur Fonds Rusland.

Wat is het effect van de klimaatverandering op ijsberen?

Het Noordpoolgebied warmt sneller op dan welk ander gebied op aarde dan ook. We staan voor nieuwe en grote uitdagingen. IJsberen laten zien hoe het ervoor staat met de gezondheid van ons ecosysteem. Ze hebben al problemen met de warmere winters, omdat zee-ijs in het Noordpoolgebied in een alarmerend tempo smelt.

De ijsbeer zoekt steeds meer de dorpen op
Geen zeehonden, dan op zoek in bewoond gebied.

Meestal, als er voldoende ijs is, gaan ijsberen in december de zee ‘op’ om op zeehonden te jagen. Maar als het warmer is dan normaal en het ijs nog steeds niet dik genoeg, blijven ze aan wal. Ze gaan dan vanwege de honger op zoek naar het dichtstbijzijnde dorp. Deze winter verzamelden 61 ijsberen zich bijvoorbeeld rond een dorp in de Russische regio Chukotka, wachtend op de vorst.

Voorkomen zonder beren kwaad te doen

Wat gebeurde er in het dorp?

We zijn erin geslaagd om een conflict tussen mens en dier te voorkomen. Als Wereld Natuur Fonds hebben we in het dorp gepatrouilleerd. Lokale vrijwilligers hebben we geleerd hoe ze kunnen voorkomen dat beren het dorp binnenkomen. En dat zonder ze kwaad te doen. Vijf dagen lang inspecteerden zij het gebied op sneeuwscooters en met behulp van drones. De beren werden langzaam verdreven.

De ijsbeer zoekt steeds meer de dorpen op
Onnatuurlijk: ijsberen met bewoond gebied op de achtergrond.

Denk je dat het in de toekomst vaker gebeurt?

Ja. IJsberen zullen zeker vaker in de buurt van kustdorpen te vinden zijn. We moeten ons aanpassen en manieren vinden om conflicten tussen mensen en dieren te voorkomen. We leiden de lokale bevolking op en ondersteunen hen met apparatuur en transport. Het is belangrijk dat de mensen die in deze gebieden werken en wonen niet roekeloos aan de gang gaan. We moeten leren hoe we buren kunnen zijn van deze geweldige wezens.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
De ijsbeer zoekt steeds meer de dorpen op
Sluiten