Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 6 feb 2020
Leestijd: 1 minuut

Chinese arts die waarschuwde voor coronavirus overleden

De Chinese arts die eind vorig jaar zijn collega’s waarschuwde voor een uitbraak van het nieuwe coronavirus, is nu zelf aan het virus overleden.

Dat meldt de Chinese staatskrant Global Times. Li Wenliang was arts in een ziekenhuis in de Chinese metropool Wuhan. Hij merkte in december al op dat er zeven patiënten waren besmet met ‘een SARS-achtig virus’, maar werd door de Chinese autoriteiten niet serieus genomen toen hij alarm sloeg.

Besmetting via patiënt

De 34-jarige Li werd begin januari opgenomen in een ziekenhuis en bevestigde later via social media dat hij het coronavirus had opgelopen via een patiënt die ook besmet was.

Op 30 december vorig jaar plaatste Li in een appgroep met artsen een bericht over de besmetting van zeven patiënten. Zij zouden besmet geraakt zijn nadat zij een markt in Wuhan hadden bezocht. Hij waarschuwde zijn collega’s dat het virus zich waarschijnlijk explosief zou gaan verspreiden binnen enkele weken.

Opgepakt

De politie pakte Li na het bericht op voor het verspreiden van geruchten nadat screenshots van zijn apps op internet verschenen. Na een reprimande mocht de arts weer aan het werk, waarna hij ziek werd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.