Metro
Metro Nieuws 18 feb 2020 / 16:05 uur

Celstraf voor vader en zoon die papegaaien verfden

Justitie heeft een jaar celstraf geeist tegen een man die de snavels en veren van tientallen papegaaien verfde. Zijn vader krijgt een werkstraf voor het medeplegen. 

Door het verven zouden de papegaaien op andere soorten, bijvoorbeeld de groenvleugelara lijken. Het duo zou meer dan vijftig jaar ervaring hebben in de vogelhandel.

Valse documenten

De vogels werden het land uitgezonden met valse documenten. Door de vleugels groen te verven en de snavels zwart, leken de papegaaien op een andere soort en konden ze geëxporteerd worden naar bijvoorbeeld Taiwan.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ontdekte in 2015 dat er valse gezondheidsdocumenten door het tweetal werd gemaakt. Hierin stond dat de vogels niet aan de papegaaienziekte lijden, maar de dieren waren niet door een arts onderzocht.

Het bedrijf van de vader en zoon kwam in 2008 al ter sprake in Opgelicht?! en op internet waren tal van negatieve recensies te lezen. De zoon moet een boete van 20.000 euro betalen en het bedrijf wordt voorwaardelijk gesloten. De vader kreeg een boete van 7500 euro bovenop de taakstraf.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Celstraf voor vader en zoon die papegaaien verfden
Sluiten