Metro
Metro Nieuws 22 feb 2020 / 08:45 uur

Carnavalsoptochten afgelast om regen en windstoten

Ai, het zit carnavalsvierders niet mee op weergebied. Dit weekend moeten feestneuzen rekening houden met forse windstoten die praalwagens kunnen beschadigen. 

Ook gaat het hard regenen, meldt Weeronline. Door de wind en regen voelt het bovendien guur aan. In Weert is de carnavalsoptocht zondag afgelast om het slechte weer. Ook die van zaterdag in Kwadendamme en Lewedorp in de gemeente Borssele zijn afgelast. De Eindhovense optocht zaterdag werd al eerder afgeblazen.

In de loop van zaterdag werd duidelijk dat die van Stompetoren, Broek op Langedijk, Noordwijkerhout en Culemborg zijn afgeblazen en die in Son en Breugel en Leidschendam-Voorburg zijn verplaatst. De verenigingen hebben het over emotionele besluiten.

Zuidwestenwind

Zaterdag is het in de ochtend grijs en valt er op veel plaatsen af en toe regen. In Limburg is aan het begin van de ochtend de zon nog even te zien. Zaterdagmiddag valt ook in de carnavalsgebieden zo nu en dan wat regen. Daarbij waait een vlagerige zuidwestenwind met kans op windstoten van 50 tot 70 kilometer per uur. In Zeeland kunnen de windstoten oplopen tot 80 kilometer per uur. Met 11 à 12 graden is het een stuk zachter dan de 7 graden die gebruikelijk is in deze tijd van het jaar. Toch voelt het door de wind en regen guur aan.

De carnavalszondag valt in het water. Het regent langdurig en tijdelijk ook hard. De meeste neerslag valt juist ten zuiden van de grote rivieren. Ondanks de regen wordt het zeer zacht met 10 tot 12 graden. In het zuiden komt aan het begin van de middag een stevige west- tot zuidwestenwind te staan. Aan het eind van de middag en in de avond zwakt de wind weer af.

Carnavalsoptochten die maandag of dinsdag worden gehouden hebben minder last van de wind.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Carnavalsoptochten afgelast om regen en windstoten
Sluiten