Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 26 feb 2020

Carnaval ongunstige factor in verspreiding coronavirus

De GGD Zuid Limburg houdt goed in de gaten of het nieuwe coronavirus verspreid wordt als gevolg van carnaval. Het echtpaar dat in het universiteitsziekenhuis van Düsseldorf is opgenomen met het coronavirus, heeft onlangs nog deelgenomen aan carnavalsactiviteiten in hun woonplaats Gangelt, pal aan de Limburgse grens bij Schinveld.

Hoofd infectieziektebestrijding Christian Hoebe van de GGD Zuid Limburg vertelt woensdag dat carnaval ‘een ongunstige factor’ is. „Het is moeilijk te achterhalen of daar ook Nederlanders bij de feesten waren. Daarom houden we dit goed in de gaten."

De Duitse GGD onderzoekt of tijdens carnaval mensen in Gangelt besmet zijn geraakt, aldus Hoebe. De besmette man had volgens media onlangs een carnavalszitting bezocht in het dorpje Langbroich in de gemeente Gangelt. Het ‘Gesundheitsamt’ in Heinsberg doet woensdag een oproep aan iedereen die ook bij deze ‘Kappensitzung’ was, zich te melden. Volgens de media heeft de man buiten dit niet aan andere carnavalsactiviteiten zoals straatcarnaval meegedaan.

Geen extra maatregelen

Bij de echtgenote van de man werd ook het nieuwe virus aangetroffen. Zij werkt bij een kinderdagverblijf in het dorpje Breberen, niet ver van de Limburgse grens. Het kinderdagverblijf is per direct voor veertien dagen gesloten. De gezondheidstoestand van de kinderen en hun ouders wordt nauwkeurig in de gaten gehouden.

De GGD Zuid Limburg houdt nauw contact met de Duitse zusterorganisaties. „Zij brengen de contacten van het echtpaar in kaart. Het is intussen duidelijk dat de man onlangs in een hotel in Vlodrop was. Hij was toen nog niet ziek. Nadien is hij niet meer in Nederland geweest."

Vooralsnog zijn in Limburg geen extra maatregelen nodig. „Zodra de Duitsers een link naar Nederland ontdekken, zijn wij aan zet. De situatie kan elk moment veranderen. Alle maatregelen zijn gericht op het indammen van de ziekte."

Speciale uitzending

Donderdag zal de NOS in een speciale uitzending aandacht besteden aan het nieuwe coronavirus. De zender gaat in het programma onder meer op zoek naar antwoorden op de vraag of Nederland goed is voorbereid op besmettingen en wat dan de gevolgen zijn voor de samenleving.

In het programma ‘Het corona-virus: feiten en fabels’ beantwoorden experts ook vragen van het aanwezige publiek. Verder kunnen kijkers online en via sociale media vragen stellen. Presentator Rob Trip legt deze dan voor aan deskundigen. Saïda Maggé geeft concrete informatie en uitleg bij het scherm. Ook komen verslaggevers en correspondenten aan het woord.

De extra uitzending is donderdag van 20.35 uur tot 21.25 uur op NPO 1.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Carnaval ongunstige factor in verspreiding coronavirus
Sluiten