Elselotte Smink
Elselotte Smink Nieuws 18 feb 2020 / 06:32 uur

Boete voor ouders van messendragende jongeren

Rotterdamse ouders van een kind dat voor de tweede keer wordt betrapt met een mes, kunnen binnenkort een flinke boete krijgen. Zo moet het messengeweld in de stad bestreden worden. 

Dat kondigde burgemeester Ahmed Aboutaleb aan. Ook wil hij jongeren een gebiedsverbod opleggen. Die mogen dan bijvoorbeeld alleen de weg van school naar huis afleggen.

Laconieke reactie

De Rotterdamse burgemeester ergert zich aan ouders die ‘laconiek’ reageren als politieagenten een mes aantreffen bij hun kind, aldus Radio Rijnmond. „Ik wil deze ouders treffen. De eerste keer dat hun kind betrapt wordt met een mes krijgen ze een waarschuwing. Gebeurt het weer dan moeten ze 2500 euro aftikken.”

Een eventueel messenverbod, waar veel burgemeesters voor pleiten, kan volgens Aboutaleb nog wel even duren. Daarnaast ligt dat lastig: „Want wat is een mes? Een aardappelschilmesje? En mag het bij de scouting dan ook niet meer? De wetgeving duurt in Nederland een tijdje. In de meantime beginnen we met de mogelijkheden die we al hebben, namelijk een last onder dwangsom.”

De politie zou het voorstel steunen. De burgemeester is bevoegd om zo’n dwangsom op te leggen.

Wapens die zijn ingeleverd tijdens de wapeninleveractie Wapens de wijk uit van de Rotterdamse politie en Openbaar Ministerie. /ANP

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Boete voor ouders van messendragende jongeren
Sluiten