Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 20 feb 2020
Leestijd: 1 minuut

Bijsluiters melatonine hebben het niet over bijwerkingen

Slik je (weleens) melatonine? Dan kun je last krijgen van bijwerkingen zoals diarree, hoofdpijn, hartkloppingen, nachtmerries en slapeloosheid. Toch staan die meestal niet vermeld in de bijsluiters van melatonineproducten die bij de drogist te koop zijn.

Bijwerkingencentrum Lareb meldt dat de informatie in de meeste van die melatoninevarianten ontbreekt of incompleet is. Van gebruikers heeft het centrum 181 meldingen binnengekregen.

Verschillende sterktes

Melatonine wordt als slaapmiddel gebruikt. Het is een hormoon dat het lichaam ook zelf aanmaakt. Wanneer de dagdosering meer dan 0,3 milligram bevat, geldt het als geneesmiddel. Melatoninepillen met een lagere dosering vallen onder de warenwet en zijn vrij verkrijgbaar bij drogisterijen. „De meldingen gaan over melatonineproducten met verschillende sterktes", meldt Lareb. Over varianten met een hoge dosis (5mg) komen wel de meeste meldingen binnen.

Het Lareb heeft de meldingen doorgegeven aan de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Die besloten onlangs al intensiever toezicht te gaan houden op melatonineproducten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Bijsluiters melatonine hebben het niet over bijwerkingen
Sluiten