Jelmer Visser
Jelmer Visser Nieuws 12 feb 2020
Leestijd: 1 minuut

Bijna driekwart van alle verkeersagenten op Malta opgepakt om fraude

Malta staat in Nederland vooral bekend als een geliefde vakantiebestemming, maar de eilandstaat wordt eveneens geteisterd door corruptie.

Na een tip van een klokkenluider, hebben de autoriteiten maar liefst 37 van de in totaal 50 verkeersagenten die op de eilandstaat werkzaam zijn aangehouden op verdenking van fraude, meldt Reuters.

Niet gewerkte overuren

De agenten worden ervan verdacht dat zij in de afgelopen drie jaar honderden uren aan overuren hebben gedeclareerd zonder dat ze daadwerkelijk aan het werk waren. Ook worden de dienders ervan beschuldigd dat zij hun privé-voertuigen op kosten van hun werkgever voltankten.

Walter Spiteri, die tot woensdag aan het hoofd stond van de verkeerspolitie, zou zichzelf flink hebben verrijkt met toeslagen waar hij geen recht op had en meerdere discutabele declaraties. Nadat de feiten boven tafel kwamen, bood hij direct zijn ontslag aan.

Lijken uit de kast

De EU-lidstaat met ongeveer 750.000 inwoners heeft een behoorlijk imagoprobleem als het gaat om integriteit. Een kleine groep politieke en zakelijke topfiguren zou verantwoordelijk zijn voor grootschalige corruptie, vriendjespolitiek en financiële wantoestanden. Sommigen spreken zelfs van maffiapraktijken.

Premier Robert Abela is blij dat de politie ook binnen de eigen gelederen recherchewerk verricht. „Hiermee laten we zien dat ons politieapparaat goed functioneert. Wanneer het onderzoek is afgerond zal bepaald worden of de zaak voor de rechter moet komen en welke disciplinaire maatregelen er tegen de frauderende agenten getroffen worden."

Inwoners van Valletta viel de massale aanhouding naar verluidt op in het straatbeeld. Zij meldden dat er woensdag inderdaad veel minder agenten, die normaal gesproken ook het verkeer regelen in de hoofdstad, aan het werk waren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Bijna driekwart van alle verkeersagenten op Malta opgepakt om fraude
Sluiten