Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 27 feb 2020 / 17:19 uur

Belastingdienst richt speciaal crisisteam op voor toeslagenaffaire

De belastingdienst gaat een speciaal crisisteam oprichten dat zich bezighoudt met de kinderopvangtoeslagaffaire. Dat schrijven staatssecretarissen Alexandra van Huffelen en Hans Vijlbrief van Financiën donderdag in een brief aan de Tweede Kamer. 

Het crisisteam heeft als belangrijkste taak om te zorgen dat gedupeerde ouders zo goed mogelijk worden geïnformeerd en compensatie krijgen waar nodig is. Ook moeten ze een eerste opzet maken voor een nieuw toeslagstelsel.

Financiële problemen

De afgelopen jaren zette de Belastingdienst van honderden mensen ten onrechte de kinderopvangtoeslag stop. Hierbij gaat het in veel gevallen om duizenden euro’s aan kinderopvangtoeslag die onterecht is ingehouden. Een grote groep van de gedupeerden kregen bovendien te maken met hoge terugvorderingen waardoor zij in grote financiële problemen kwamen.

Om alle vragen van de gedupeerde ouders te kunnen beantwoorden, worden speciale bijeenkomsten georganiseerd en komt er een loket waar ze terechtkunnen met vragen. Een vertegenwoordiger van de betrokken ouders gaat de crisisorganisatie adviseren. Van Huffelen en Vijlbrief vervangen de in december opgestapte Menno Snel. Sinds haar aanstelling eind januari belt staatssecretaris Van Huffelen wekelijks met gedupeerden en gaat ze langs bij deze mensen.

Eindrapport

Op 12 maart komt een commissie onder leiding van oud-minister Piet Hein Donner met het eindrapport over de toeslagenaffaire. Hieruit moet blijken hoeveel mensen daadwerkelijk gedupeerd zijn door de fraudejacht van de Belastingdienst. De crisisorganisatie gaat dan aan de slag met de adviezen van Donner. Het zal waarschijnlijk nog zeker een jaar duren voordat alle gedupeerden compensatie hebben.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Belastingdienst richt speciaal crisisteam op voor toeslagenaffaire
Sluiten