Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 19 feb 2020 / 16:15 uur

Arbeidsinspectie wil verbod op maaltijdbezorgen onder de 16

De arbeidsinspectie wil een verbod op maaltijdbezorgen onder de 16 jaar. Het zou te veel risico’s met zich meebrengen voor tieners die jonger zijn.

De inspectie controleerde 178 horecabedrijven die eigen bezorgers in dienst hebben en bij meer dan de helft van de gecontroleerde bedrijven gaat het mis. Zo moeten de vaak jonge bezorgers te lang achter elkaar werken en bezorgen ze tot laat in de avond nog maaltijden. Ook krijgen ze te weinig betaald.

Steeds jonger

Volgens de inspectie worden maaltijdbezorgers steeds jonger omdat de elektrische fiets zeer in trek is binnen de bezorgwereld. Waar voorheen maaltijden vooral met de scooter werden bezorgd, gebeurt dat nu vaak per fiets.

Ook hebben de bedrijven waarvoor zij werken vaak weinig kennis van wat wel en niet mag. In de meeste gevallen waarbij het misging, werd de Arbeidstijdenwet overtreden. In 24 gevallen werkten de maaltijdbezorgers te lang of op uren dat zij niet mochten werken.

Verbod

Ook moeten de bezorgers volgens de inspectie regelmatig onder grote tijdsdruk en in onveilige verkeersomstandigheden werken. Het werk zou te gevaarlijk zijn voor tieners onder de 16. Daarom heeft de inspectie de staatssecretaris gevraagd om maaltijdbezorging door jongeren onder de zestien te verbieden. Verantwoordelijk staatssecretaris Tamara van Ark sluit een verbod niet uit. Maar ze wil voorkomen dat ze met één pennenstreek ook veilige bijbaantjes verbiedt, zo laat ze weten.

Reageer op artikel:
Arbeidsinspectie wil verbod op maaltijdbezorgen onder de 16
Sluiten