Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 28 feb 2020
Leestijd: 2 minuten

Amsterdamse kinderopvang zeker twee weken dicht om coronavirus

De Amsterdamse kinderopvang waar een van de kinderen van de met het coronavirus besmette vrouw uit Diemen regelmatig kwam, blijft de komende twee weken gesloten.

Verder heeft burgemeester Femke Halsema een persconferentie gehouden om meer tekst en uitleg te geven over de situatie en vraagt GGD Zuid Limburg gemeenten langs de Duitse grens om alle publieksevenementen af te lassen. 

De vestiging van kinderopvangorganisatie CompaNanny in Amsterdam heeft per direct de deuren gesloten. Een van de kinderen van de met het coronavirus besmette moeder kwam daar regelmatig.

Een woordvoerder van de organisatie denkt dat de locatie zeker twee weken dichtblijft. Dat is nodig voor de duur van de incubatietijd. Niemand van de kinderen en de medewerkers van de vestiging Atlas Arena vertoont ziekteverschijnselen.

Persconferentie Halsema

Op een speciaal ingelaste persconferentie heeft Femke Halsema tekst en uitleg gegeven over het geval van het coronavirus in Amsterdam. Twee van de drie kinderen van de met het coronavirus besmette vrouw in Diemen hebben milde klachten, zo meldde de Amsterdamse burgemeester. De partner en de kinderen zijn onderzocht. Vrijdagavond laat of zaterdagochtend worden de resultaten van de onderzochte monsters bekendgemaakt.

De vrouw heeft milde klachten. Ze zit in Diemen omdat haar huis in Amsterdam wordt verbouwd. De vrouw werkt in het ziekenhuis UMC in Amsterdam-Zuidoost. De kans dat ze daar mensen heeft besmet, is klein.

Extra toezicht

Ook in Limburg worden de nodige maatregelen genomen. Vlak over de grens in Duitsland is het coronavirus namelijk al vastgesteld. De GGD houdt extra toezicht op zes Limburgers die aanwezig waren bij een carnavalsbijeenkomst op 15 februari in het Duitse Langbroich, gemeente Gangelt. Veertien Duitsers die daaraan deelnamen, blijken het coronavirus in hun lijf te hebben. Een van de zes Limburgers had contact met een van de zieken, en wordt daarom extra in de gaten gehouden, zei Hoebe.

Aflassing voetbalwedstrijden

Of de voetbalwedstrijden die op de planning staan, afgelast worden vanwege het coronavirus is nog onbekend. Het verzoek geldt voor de gemeenten Sittard-Geleen, Beekdaelen, Brunssum, Landgraaf en Kerkrade. Deze gemeenten liggen langs Duitse regio’s waar mensen besmet zijn geraakt met het coronavirus. Volgens hoofd infectiezorg Christian Hoebe van de GGD Zuid Limburg komt op dergelijke evenementen een gemêleerd, deels Duits gezelschap af.

Overigens heeft de GGD wel toestemming gegeven voor het door laten spelen van Roda JC uit Kerkrade thuis tegen FC Dordrecht op vrijdagavond.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.