Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 8 feb 2020
Leestijd: 1 minuut

Aantal koperdiefstallen op het spoor nog nooit zo laag

Het aantal koperdiefstallen op het spoor is nog nooit zo laag geweest. Maatregelen om koperdieven op afstand te houden blijken succesvol. Dat meldt spoorbeheerder ProRail.

Ook de schade door koperdiefstal op en langs het spoor blijft fors afnemen. Ging het in 2011 nog om 3 miljoen euro, vorig jaar was de schadepost 150.000 euro.

In 2019 waren er officieel 65 meldingen van koperdiefstal, in 2017 sloegen koperdieven nog twee keer zo vaak toe (130 diefstallen) en in 2011 waren het er 516.

Maatregelen

ProRail zegt dat de afname te danken is aan een aantal maatregelen, waarvan een deel in samenwerking met de politie werd genomen. Zo staan er op veel meer plekken hekken en worden er vaker nachtelijke controles gehouden met camera’s en honden.

Ook wordt op veel plaatsen het koper op het spoort vervangen door aluminium. Door de lagere verkoopwaarde is dat minder aantrekkelijk voor dieven dan koper.

Vertraging

De koperen kabels zorgen ervoor dat onderdelen van het spoor, zoals seinen en wissels, functioneren. Wanneer ze worden vernield, kunnen treinen niet meer rijden totdat de kabels zijn vervangen. In 2015 en 2016 zorgde de koperdieven voor meer dan 50.000 vertragingsminuten voor reizigers. In 2019 is ook dit aantal historisch laag, namelijk 2319 minuten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.