Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 1 jan 2020
Leestijd: 2 minuten

Ziekenhuizen weer druk met vuurwerkslachtoffers

Landelijke cijfers worden later deze week verwacht, maar deze ziekenhuizen hadden het in elk geval weer druk tijdens de jaarwisseling. 

Nederlandse ziekenhuizen zijn woensdag druk met het behandelen van vuurwerkslachtoffers. Onder de slachtoffers is een 3-jarig kind, dat gewond raakte toen vuurwerk in de capuchon terechtkwam.

Het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam, dat vorig jaar nog negen patiënten met brandwonden zag, heeft deze jaarwisseling zeven mensen binnengekregen met verwondingen die zijn veroorzaakt door vuurwerk. In het bij het ziekenhuis horende brandwondencentrum ging het om drie slachtoffers, onder wie het 3-jarige kind. Het kind ligt nog in het Brandwondencentrum. Hoe het met de peuter gaat, kon de woordvoerder van het ziekenhuis niet zeggen. Een ander slachtoffer is opgenomen met flinke verwondingen door carbidschieten. Via de eerste hulp kwamen de vier andere patiënten binnen bij het Rotterdamse ziekenhuis. Een van hen is ter observatie opgenomen op de intensive care, de rest kon na te zijn gezien weer naar huis. Een van de slachtoffers raakte gewond door zelf geknutseld vuurwerk.

Het Martini Ziekenhuis in Groningen heeft 37 mensen met brandwonden behandeld of geadviseerd over het letsel dat ze hadden opgelopen. Dat zijn er tien meer dan vorig jaar. De meeste brandwonden werden veroorzaakt door vuurwerk en carbid.

Blijvend letsel

Bij het Oogziekenhuis in Rotterdam kwamen tijdens de afgelopen jaarwisseling achttien mensen binnen met oogletsel door vuurwerkongelukken. Tien letsels zijn zo ernstig dat zij blijvend zijn, meldt een woordvoerder van het ziekenhuis. Het aantal slachtoffers is een stuk hoger dan tijdens de vorige jaarwisseling. Toen waren het er acht. „Het is speculeren over de oorzaken van de stijging, maar mogelijk speelt mee dat dit jaar meer vuurwerk is verkocht", vertelt de woordvoerder van het Oogziekenhuis. Ook kan het droge weer, waardoor er meer mensen op straat waren, mee hebben gespeeld. De mist noemt hij ook als mogelijke oorzaak, waardoor mensen ‘geen goed zicht’ op het vuurwerk hadden. Zes vuurwerkslachtoffers van de afgelopen nacht worden woensdag nog geopereerd.

Bij het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk kwamen vanaf dinsdag 18.00 tot woensdag 10.00 uur in totaal 28 patiënten binnen, van wie zes door vuurwerk gewond waren geraakt. Twee van de zes moesten direct worden geopereerd aan verwondingen aan een hand. Een andere patiënt is doorgestuurd naar het Oogziekenhuis in Rotterdam. Vorig jaar kwamen er in Beverwijk 32 patiënten binnen, van wie elf vuurwerkslachtoffers.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.